България действително е тръгнала по добър път във всички области. Това заяви Мишел Берние, евркомисар по вътрешното потребление, след срещата му с българския министър-председател Бойко Борисов.

По думите му двамата провели приятелски и сърдечен разговор. Според Берние е трудно за новите страни членки да транспонират европейското законодателство в националното. Само в неговия ресор това са 1500 страници директиви и други документи. Според еврокомисаря обаче страната ни се справя добре.

Относно притеснението на Мишел Берние за обществените поръчки, което по-рано той изрази пред депутати, Бойко Борисов го е уверил, че ще има ново законодателство в сферата.

След това уверение Берние е по-спокоен за търговете и вярва, че ще гарантираме конкуренцията и защита на интелектуалната собственост. Имам чувството, че това, което се обсъжда в момента действително е адекватно, коментира евркомисарят.

Какво точно се обсъжда не стана ясно на съвместната пресконференция на Борисов и госта му от Брюксел. Премиерът само коментира, че сме си взели поука от търговете за метрото на София и за АМ "Тракия".

България има своето достойно място и играе важна роля ЕС да е икономическа и политическа сила, похвали ни още еврокомсиар Берние.

Българското правителство е стриктно и прогнозируемо, увери премиерът Борисов. Всички забележки, които има от страна на Брюксел, ще бъдат отстранени до следващия доклад на ЕК, категоричен бе Борисов.

„Не ми благодарете, че съм тук." С тези думи по-рано днес Барние се обърна към депутатите от комисията по европейски въпроси и икономическата комисия.

С добри чувства Барние свързва България. Първите му познания за нашата страна  датират от 1984 година затова и той изтъкна: "За мен отношенията с България са привилегировани".

Има голяма политическа дистанция между отделните страни и Брюксел, каза той подчерта, че България се намира в тежък момент, заедно с останалите страни-членки на ЕС.

Имаме много вътрешни и външни предизвикателства, изтъкна еврокомисарят по вътрешния пазар.

Той припомни, че е помагал на страната ни в процеса на присъединяване и отправи и препоръка към България - да внимаваме с обществените поръчки и административния капацитет на администрацията.