В хода на разговора министър Михаил Миков и директорът на ATF Майкъл Дж. Съливан се съгласиха да бъде активизирано сътрудничеството между двете правоохранителни институции и най-вече в разследване на престъпления, свързани с фалшификации на акцизни бандероли, контрабандата на алкохол и цигари, както и при разследване на взривове и експлозии.

Беше подчертано, че има добри възможности за двустранно сътрудничество и в областта на обмена на кадри за обучение в образователните центрове на МВР и ATF. Планирана беше и размяна на специалисти в областта на обезвреждането на взривове, като за целта служители на ДОТО и ATF ще си гостуват взаимно с цел обмяна на опит.

Директорът на ATF Майкъл Дж. Съливан запозна българската делегация с дейността на службата в областта на контрола върху огнестрелните оръжия. Той сподели, че в САЩ има около 70 хиляди лицензирани оръжейни търговци, които продават около 6 милиона единици огнестрелно оръжие годишно.

Основна задача на ATF е осъществяването на контролни функции спрямо това оръжие, при стриктно спазване на американската Конституция, гарантираща правото на всеки един гражданин да притежава оръжие. Според оценки на ATF понастоящем в САЩ има около 200 млн. единици оръжие.

След срещата директор Съливан показа на министър Миков новата сграда на службата, отделяйки специално внимание на мемориалния комплекс на загиналите по време на изпълнение на служебните задължения служители на ATF.

В заключителния ден от посещението на българската делегация във Вашингтон, министър Михаил Миков се срещна с администратора на ДЕА с Мишел Лионхарт и директора по операциите на службата Майкъл Браун.

Министър Миков даде идеята за откриване на офис на ДЕА в България, като сред аргументите посочи професионалните качества на българските полицаи и възможността България да бъде ключов фактор в региона, при предотвратяването на наркотрафика. 

Мишел Лионхарт и Майкъл Браун подкрепиха идеята на българския министър, като потвърдиха принципното желанието на професионалното ръководство на ДЕА да бъде открит офис на службата в България. Те подчертаха още, че за подобно действие е необходимо да бъде получено одобрение от Конгреса на САЩ.

Администраторът на ДЕА Мишел Лионхарт за пореден път изрази категоричното си мнение, че българските полицейски служители са едни от най-добре подготвените от гледна точка на конкретни резултати в оперативната дейност в борбата с наркотрафика.

Служители от разузнавателния отдел на ДЕА заявиха, че се наблюдава трайна тенденция доставките на хероин да заобикалят традиционния "Балкански път" за сметка на други маршрути, както и намаляване на трафика на амфетамин през България.

Според ДЕА това се дължи на добрата работа на българските полицаи, работещи по противодействието на наркотрафика.

Мишел Лионхарт изрази дълбока благодарност от името на всички служители на ДЕА за отличното сътрудничество с българските правоохранителни органи, както и за множеството успешни съвместни операции.