Обрат настъпи в парламента. След драматичното гласуване от по-рано днес на председателски съвет беше решено, че партийната субсидия все пак ще бъде 8 лева.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни след срещата, че ОП винаги са заявявали, че темата за субсидията не можела да остане така, както е била в настоящия бюджет- един лев на действителен глас.

В пленарна зала не могло да се стигне до съгласие за нормалния размер на субсидията.

Горанов отчете ролята на субсидиите, но партията му не искала да е сама заложник на въпроса. С ОП постигнали съгласие в зала да се постави на дискусия размерът на субсидията. Патриотите искали да се подкрепи идеята на БСП за осем лева на глас. Много или малко е това, нека преценим във времето, посочи още финансист номер едно. Ние уважаваме тяхната позиция, изтъкна той.

Горанов отрича за договорка с БСП за субсидиите

Горанов отрича за договорка с БСП за субсидиите

Той не знае какво гласуват патриотите

Патриотите не поставили условия за подкрепа на бюджета, ако не мине предложението за осем лева субсидия. За финансовия министър нямало гласуван текст за субсидията. Лидерът на НФСБ обясни, че в противен случай няма да има субсидия. Позицията на ДПС си е тяхна, каза Владислав Горанов, запитан за ДПС. По- късно в зала Емил Димитров Ревизоро предложи поредно прегласуване на текста за субсидията. Хамид Хамид от ДПС обясни, че субсидията вече е гласувана и нямало как да се прегласува. Не забравяйте, че нула пак е размер, каза още той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска да разбере на какво основание текстът се връща за прегласуване. Според него парламентът трябва да показва, че правилата важат за всички.

Правилникът не изчерпва абсолютно всички възможности, обясни Цвета Караянчева. Йордан Цонев й обясни, че няма как да има трето гласуване. Позоваваме се на практиката на предишни гласувания в събранието, заяви парламентарният шеф. Лидерът на ДПС се ядоса. Правилникът не изчерпва всички ситуации в живота, отново каза тя относно предложението на Ревизоро да се прегласува за трети път текста. Карадайъ поиска прегласуване на идеята за прегласуването. Той нападна Караянчева инастоя тя или да спазва правилника, или да отстъпи поста си на някого, който щял да го спазва, както и да спазва Конституцията.

ДПС разкри договорка между Борисов и Нинова за партийната субсидия

ДПС разкри договорка между Борисов и Нинова за партийната субсидия

Според Мустафа Карадайъ те са се договорили, за да мине предложението на социалистите в зала

Мнозинството реши да прегласува текста за субсидията. ДПС се ядосаха и напуснаха залата. В крайна сметка без ДПС мина предложението на левите. "За" бяха 182, един въздържал се и един - "против".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ тълкува обрата със субсидията като доказателство за думите му по-рано, че има задкулисно съглашателство между ГЕРБ и БСП. Този размер на субсидията бил достатъчен само за големите партии ГЕРБ и БСП и недостатъчен за по-малките партии. Лъсна популизмът и на ГЕРБ, и на БСП, посочи още той. Те се видяха и се познаха, смята още Карадайъ. По думите му никой не се хвърлил така яростно да защитава повече пари за здравеопазване, за децата, нито пък за пенсиите. Обаче за техните си партийни субсидии си позволиха да нарушат абсолютно съзнателно и арогантно правилника за организация и дейността на НС, коментира лидерът на ДПС. По мнението му Цвета Караянчева отказала да изпълнява дейността на председател на законодателния орган. ГЕРБ и БСП имали усещането, че са над закона. За обвиненията на Корнелия Нинова, че е излъгал за съглашателството, той подчерта, че е ясно, че соцлидерът лъже. Лъсна задкулисното съглашателство между ГЕРБ и БСП, категоричен бе той.

Припомняме, по-рано днес парламентът изпадна в патова ситуация, тъй като нито беше прието предложението на БСП за 8 лева субсидия, нито предложението за един лев субсидия събра подкрепа. Това практически означаваше, че субсидията става 0 лева.

Темата за партийните субсидии бе подхваната още от сутринта в парламента в иначе доста велите дебати по бюджета за следващата година. Темата повдигна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който обяви, че ГЕРБ и БСП са влезли в съглашателство по темата, за да се гласува задкулисно предложението на 8 лв. субсидия на глас за партиите.

И от ГЕРБ - Владислав Горанов, и от БСП - Корнелия Нинова категорично, отрекоха всякакво разбиране по темата за общи действия.

0 лева субсидия за партиите
Обновена

0 лева субсидия за партиите

Парламентът изпадна в патова ситуация