"И двете държави са поставили като свои приоритет сферите на образованието и културата. Затова бих извадил най-отпред взаимоотношенията между нашите университети и академии".

Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с министър-председателя на Република Корея Ли Нак-йон в Правителствения комплекс в Сеул.

Българският министър-председател припомни, че когато през 2017 г. корейският му колега Ли Нак-йон е бил у нас, е посетил Софийския университет, който има силна катедра по кореистика.

"И тук, в Сеул, виждаме нашите преводачи и същите преподаватели от тези катедри и университети", отбеляза Борисов.

Той изтъкна, че по отношение на разговорите за инвестиции в сферата на производството на батерии за електрически автомобили, сме много близо до развитие на процеса. "Но тъй като касае частни компании - надявам се на цялата политическа подкрепа на нашите колеги от правителството в Корея, както и на автомобилната промишленост", подчерта Борисов.

По думите му в сферата на туризма се отбелязва желание за напредък по отношение на бъдеща линия между двете страни. "Ще правим сметки заедно - с полетите до Хърватия дали не може и по какъв начин да прикачим директната връзка и към нас", добави българският премиер.

"Преговорите ни с Фолксваген и оставането на България на финала с Турция много внимателно се следи в Корея", посочи още министър-председателят.

Той изрази надежда, че след разговорите по време на официалното му посещение в Република Корея, както и утрешната среща с президента на азиатската страна, позициите между двете държави в сферите от взаимен интерес ще се сближат още повече. А частният бизнес ще бъде толериран да инвестира в България.

Корейският му колега Ли Нак-йон посочи, че очаква визитата на Борисов да създаде възможност за задълбочаване на отношенията между двете страни в навечерието на 30-ата годишнина от установяване на дипломатическите ни отношения.

"Имаме открито сътрудничество. Оценихме постоянното нарастване на стокообмена и инвестициите. Приветствам присъствието на български бизнесмени", акцентира Ли Нак-йон.

"Важно е сътрудничеството в сферата на енергетиката, за което днес подписахме споразумение. Има място за съвместна дейност и във военната област, науката, технологиите, културата и образованието", допълни още премиерът на Република Корея Ли Нак-йон.

По време на срещата Борисов отбеляза, че Република Корея е наш приоритетен икономически партньор в Азия и усилията ни са насочени към привличане на корейски инвестиции и балансиране на търговията.