Военният баланс в Черно море се изменя в полза на Русия, твърди о.р. ген. Съби Събев, бивш национален представител на България във Военния комитет на НАТО и Военния комитет на ЕС.

"Мисля, че до срещата на високо равнище на НАТО във Варшава ще бъде съгласувана позиция на страните в Алианса и ще бъде предложена за приемане. Действително НАТО отсъства от Черно море и мнението не е само на Турция", каза пред БНР о.р. ген. Събев, който сега е председател на Център за национална сигурност.

Ген. Събев коментира, че въпросът за засилването на способностите на НАТО в Черно Море трябва да се засилят, мотивирайки се с това, че военният баланс се изменя в полза на Русия, която усилено модернизира Черноморския си флот.

"Трябва внимателно да се оценят всички фактори, включително геополитически. Никой не трябва да се стреми да предизвиква Русия и това не е необходимо, но и Русия не трябва да предизвиква НАТО".

Механизмът на вземане на решения в НАТО е такъв, че една инициатива, повдигната от няколко държави, се обсъжда на политическо и военно равнище преди да бъде взето дадено решение. Ако България ще блокира една такава инициатива, тя ще трябва да изложи и съответните сериозни аргументи, коментира Събев. Според него сътрудничеството в общ Черноморски флот и реадмисията на бежанците са отделни сюжети и не бива да се преплитат.

Депутатите в неведение дали Турция спира реадмисията на мигранти
Обновена

Депутатите в неведение дали Турция спира реадмисията на мигранти

Подобно решение застрашава не само страната ни, но и сигурността на ЕС, твърди депутат

Припомняме, по-рано сутринта излезе информация, че Турция е уведомила българското външно министерство, че спира изпълнението на споразумението на реадмисия на мигранти. Мотивът им е, че България е отказала да се включи в натовска флотилия срещу Русия в Черно море. От МВнР съобщиха пред news.bg, че проверяват информацията.

Борисов бесен - не искам военни кораби в Черно море, Митов и Ненчев да ходят да воюват с Русия
Обновена

Борисов бесен - не искам военни кораби в Черно море, Митов и Ненчев да ходят да воюват с Русия

Ако двамата министри са обещавали нещо, без да го питат

Междувременно на страницата на премиера Бойко Борисов се появи следната информацията: "Ние още нямаме нищо писмено от страна на Турция за това, че е прекратила едностранно споразумението за реадмисия, но факт е, че от 200 бежанци, които сме върнали имаме 200 отказа. Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически възможности да разговаряме с колегите, за да разберем дали това е случайно, временно или има някакъв друг проблем, свързан с отказа ми страната ни да участва в общ Черноморски фронт срещу Русия".

Бившият национален представител във военния комитет на НАТО и във Военния комитет на ЕС обяви, че коментарите трябва да са след ясна декларация от Турция. Ако тя, примерно, декларира, че се отказва от това споразумение с България, това означава, че ще бъде сериозно нарушено и споразумението с ЕС. Не мисля, че Турция, в крайна сметка, ще тръгне към тази стъпка, заяви о.р. ген. Събев.

Това, че Турция задържа приемането на бежанци по споразумението за реадмисия може би е временно и страната дължи обяснение, допълни о.р. ген. Съби Събев.