Смут настана в парламента заради информацията, че Турция прекратява договора за реадмисия. По-рано днес "24 часа" написа, че Турция е уведомила министерствата на външните и на вътрешните работи, че спира изпълнението на споразумението за реадмисия на бежанци заради отказа на България да се включи в обща натовска флотилия срещу Русия в Черно море.

Разпореждането за прекратяването на споразумението било дадено лично от турския президент Реджеп Ердоган, пише изданието. За момента няма реакция от двете ни ведомства - (МВнР и МВР, което отговаря за Гранична полиция - б.р.). От външно министерство заявиха, че проверяват информацията, по-късно ще има съобщение.

"Не съм запознат с решението", коментира патриотът Валери Симеонов. Според него обаче във всеки един договор има клаузи, които уреждат евентуално прекратяване. Той настоява за допълнителна официална информация.

Не е добре да бъдем вкарвани в някакви враждебни структури или отношения, с когото и да било, смята Симеонов. Янко Янков от ДПС смята, че евентуално такова решение за прекратяване на договора за реадмисия застрашава не само страната ни, но и сигурността на ЕС.

Според него ще има европейска реакция, ако това се случи. Освен това нямало информация в комисията по отбрана в парламента да сме отказвали съвместни действия с НАТО или с Турция в Черно море. Той не вярва тази информация да е коректна.

По думите на Янков най-сериозната заплаха към момента за националната ни сигурност остава бежанският поток. Война с Русия е невъзможна дори според най-болните амбиции на някои политици, това няма как да се случи между България и Русия, категоричен е депутатът от ДПС.

Не трябва да си създаваме врагове, допълни той. Нямаме намерение да нападаме никого, изтъкна Янко Янков. Война между НАТО и Русия е невъзможна, увери той.

Левицата подкрепя решението да не участваме в общ натовски черноморски флот, насочен срещу Русия. Това стана ясно от коментара на бившия червен военен министър Ангел Найденов.

По думите му в последно време сме ставали свидетели на изобилие от инициативи на президента и военния министър в сферата на отбраната и военното сътрудничество, което не било признак на продуктивност, а по-скоро на навлизане в спиралата на ескалация на напрежението в Черноморския регион.

Решението на Турция за нас представлява не просто оттегляне от един двустранен протокол в случая между България и Турция за реадмисия, а представлява пряко нарушаване на споразумението с ЕС и това за нас е дълбоко неприемливо, смята Найденов.

Решението на Турция не спомагало за развитието на диалога и на двустранните отношения между България и Турция. Било и пряка намеса върху суверенното ни право на решение в сферата на националната сигурност.