Парламентарната група на БСП ще предложи парламентът да приеме проекторешение, с което да задължи правителството да изготви анализ на ефектите от Всеобхватното икономическо и търговско споразумение - ВИТС.
Това заяви председателят на парламентарната група и лидер на левицата Корнелия Нинова по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и туризъм.

По време на заседанието бяха изслушани редица представители на браншови организации и синдикати, които изказаха своите опасения от приемането на ВИТС между ЕС и Канада.
Според Корнелия Нинова приемането на подобно решение ще гарантира действията на правителството в защита на българския национален интерес. Проекторешението освен с анализ на ефекта от приемането на ВИТС ще предложи на правителството да бъде отказана ускорената процедура, предвиждана от страна на ЕК.
Стана ясно, че подобно решение вече е прието от Унгария.

Народният представител Румен Гечев заяви, че на същата позиция очаква да са и други страни и страната ни би трябвало да търси обединени действия с тях – Естония, Латвия, Чехия. Такъв отказ на национално ниво вече е направила Франция.

Той коментира, че това споразумение не е само между ЕС и Канада, а включва и САЩ, тъй като значителна част от корпорациите в момента са в състояние на пререгистрация в Канада, за да могат да навлязат на европейския пазар и да се възползват от възможностите, гарантирани в споразумението.

Румен Гечев коментира, че споразумението е асиметрично и ще доведе до загуби на ЕС. Той го постави на една плоскост с Брекзит, като изтъкна, че ефектът към основните партньори на България ще бъде много голям. Така, ако има дори минимален спад в растежа на икономиката на Германия, това ще се отрази на България.

Примерни области, при които европейските производители няма да са равнопоставени с производителите в САЩ и Канада, са селското стопанство и сектора на услугите. Известен е фактът, че в Европа субсидиите са с 20-30% по-малко от тези на земеделските производители в САЩ.

Ние освобождаваме пазари, което ще има непредвидими последици”, коментира още депутатът Румен Гечев. „Трябва да упълномощим българското правителство да си сътрудничи с всички останали страни, които са против това споразумение”, категоричен бе той.

Така например споразумението е опасно и за производителите на телешко месо, тъй като на практика договореният внос надвишавал 1,2 пъти цялото потребление на телешко месо в Европа.