Общественият съвет към ЦИК призовава за сформиране на Борд за прозрачни избори.

Той е отправил предложението си до президента и министър-председателя на фона на наближаващите четвърти поред предсрочни избори при управление на служебно правителство и в условия на остро политическо противопоставяне.

От Обществения съвет уточняват, че основната цел на този Борд ще е да подпомогне премиера и служебното правителство в осигуряване на максимална прозрачност на подготовката на изборите и за постепенно възвръщане на доверието в процеса.

Консултативният орган ще съдейства чрез своите препоръки на отговорните институции.

Обществения съвет към ЦИК предупреждава да не съсипем изборите

Обществения съвет към ЦИК предупреждава да не съсипем изборите

Очакват затруднения от смесеното гласуване, разпределението на мандатите, вота в чужбина и видеонаблюдението

Предлага се в работата на Гражданския борд да бъдат включени на доброволен принцип и по покана на правителството представители на организации - независими наблюдатели на предходни избори, както и експерти в лично качество.

От Обществения съвет към ЦИК искат също служебният премиер да свиква заседанията с дневен ред, определен съвместно с участниците, на които да бъдат канени представители на всички отговорни институции - ЦИК, МВР, МВнР, ГД "ГРАО", СЕМ и "Информационно обслужване". Заседанията трябва да са публични - обсъжданията да се излъчват онлайн през сайта на правителството.

Те настояват Бордът да се сформира и да започне своята работа колкото се може по-скоро и посочват, "е практиката за създаване на Граждански борд към Министерския съвет не е нова. В предишни негови формати са участвали неправителствени организации - наблюдатели на избори, както и експерти с български и международен опит.

87,7 млн. лева ще ни струват изборите на 2 април, без видеонаблюдението

87,7 млн. лева ще ни струват изборите на 2 април, без видеонаблюдението

Сумата ще се увеличи, тъй като в нея не са включени всички дейности