Факт е - Община Перник фалира. Запорите на общината са в размер на 6 279 900 лв. Това обяви новият кмет на Перник инж. Иван Иванов.

За финансовия колапс на миньорския град той обвини предшественика си Росица Янакиева, понастоящем депутат от АБВ и зам.-председател на парламента. Тя, на свой ред, твърди, че наследникът й не е в състояние да обезпечи нормалния ритъм на работа в общината.

На ден има по два-три запора или покани за доброволно изпълнение - идват, за да си искат парите", разказа актуалният градоначалник на пресконференция.

"Просрочените задължения на общината са на стойност над 16 млн. лв. В същото време собствените приходи, които пристигат в общината са около 20 хил.лв. на ден. Това прави невъзможно общината да функционира и да може да се справи с предизвикателствата", допълни той.

"Ощината дължи 250 хиляди лева и над 50 хиляди са за наеми и останалите 150 000 лева са целеви средства по делегирани дейности, които не са разплатени в учебните заведения и ще направят трудно приключването на финансовата 2014", посочи и зам.-кметът по образованието Румяна Гьорева.

"Харчено е много и на практика всичко е похарчено. Няма начин, има една огромна опасност да не можем да изплатим заплатите на хората, защото някой друг ги е похарчил. Не съм аз - няма и месец, откакто съм на този пост. Съжалявам, че казвам тези неща, но това е истината", каза още инж. Иван Иванов.

„Когато встъпих в длъжност ми бяха заложени капани с тока - уличното осветление в населените места поради това, че април токът не е плащан, както и стипендиите и транспортът на учениците. За краткото време, което имах и оскъдните средства, успях да се справя", каза Иванов и допълни, че целта му е да се смени моделът на управление, който не е работел.

Според Иванов, в Община Перник не е имало финансова дисциплина, като той допълни, че ще влезе в конкретика, след като бъдат събрани всички данни.

Започнала е и проверка по сектори. „Проверките започнаха много задълбочено за дейностите, които се извършват от общината. За 1 седмица отговорните служители с пряка отговорност по протоколи, фактури и т.н. се разболяха и то дългосрочно. Независимо от това. ние ще се справим, амбицията ни е голяма", посочи още той.

Инж. Иван Иванов посочи, че постоянно води разговори с финансовия министър Владислав Горанов. „Ще се справим тогава, когато държавата в лицето на премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов ни помогнат", допълни кметът.

Той посочи, че има решение на Общинския съвет за 2.2 млн. лева безлихвен кредит от МФ, като минимално са необходими 1 млн. лева, за да не останат 240 служители на общината без заплати.