Правителството прие Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на България.

Причината е че, досегашната практика за прилагане на общински програми не постигна задоволителни резултати. Затова Министерският съвет реши да въведе интегриран дългосрочен подход на национално ниво, който има за цел да регулира съществуващите популации от бездомни животни. Той трябва да бъде включен в местните дейности на общините на територията на цялата страна.

9 522 бездомни кучета у нас по-малко от 2013 година насам

9 522 бездомни кучета у нас по-малко от 2013 година насам

25 861 е общият брой на безстопанствени кучета у нас според властта

В Програмата е заложено извършване на преброяване на бездомните кучета в цялата страна по общини. Животните ще бъдат залавяни и транспортирани до ветеринарна амбулатория и обратно до мястото на залавяне, след като бъдат кастрирани, маркирани обезпаразитени и ваксинирани срещу бяс. Ще бъдат организирани информационни кампании за разпространение на основните аспекти на проблема и възможностите за неговото решаване.

Общините трябва да приемат програми за изпълнение на Националната програма и план за действие съгласно Закона за защита на животните.