Общинските администрации искат да им бъдат предоставени електронни услуги. Това обяви кметът на Кърджали Хасан Азис по време на 31-то Общо събрание Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Кметът на Кърджали възнегодува, че на този етап се наблюдава един дисбаланс от страна на централната и местна власт. Той призова, че трябва да се въведе координационен механизъм на всички нива в общините в процеса за въвеждане на електронно управление.

Никакви гейтове и схеми пожела Радев от общините

Никакви гейтове и схеми пожела Радев от общините

Когато хората имат самочувствие, те участват в прозрачно управление

От Националното сдружение на общините искат участие в програмите за саниране и предлагат на регионалния министър Николай Нанков да се проведе дискусия по темата. Това стана ясно от думите на председателя на Сдружението на общините в България Даниел Панов.

"Това е програма, която е започнала в началото на 2016 година и е продължила до края на 2016 г., но не е спирана и ние изявяваме желание за участие в нея", каза Панов.

Сред другите приоритети, които стоят на дневен ред пред НСОРБ, е подобряване на финансовата макрорамка на общините. Панов сподели, че част от тези средства ще бъдат вложени в образование, образователна инфраструктура, здравеопазване и увеличаване клиничните пътеки на общинските болници.

В програмата на сдружението на общините за годината влиза и разработването на механизми на такси за битовите отпадъци.

Панов отчете, че през 2017 година са се повишили и показателите за делегираните средства за общините с 15%, капиталовите разходи с 6.5%, средствата за местни разходи с 5%, образователните с 22%, средствата за здравеопазване с 22% и средствата за общинските администрации с 9%.

Дончев върви трудно към електронно управление с аналогови политици

Дончев върви трудно към електронно управление с аналогови политици

БСП: Електронно управление за ГЕРБ е СМС към премиера, а той към администрация

Заместник-председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Троян Донка Михайлова коментира, че е от изключителна важност да се започне дискусия с Министерството на финансите за разпределението на делегираните субсидии.

"Нашият аргумент е, че трябва да се стимулират тези общини, които вървят напред", каза Михайлова.

Атанас Темелков поема агенция "Електронно управление"

Атанас Темелков поема агенция "Електронно управление"

Досегашният шеф Росен Желязков поема КРС