"За да достигнем до децентрализация, в държавата не трябва да има корупционни схеми, а всичко да е прозрачно". Това заяви президентът на България Румен Радев в речта си пред 31-то Общо събрание на Националното сдружение на общините (НСОРБ), което се проведе в столичния хотел "Рамада".

"Не трябва да има никакви "гейтове", никакви корупционни схеми, защото те ще ни върнат обратно в изходното положение", заяви държавният глава. По думите му децентрализацията на общините няма алтернатива - това е европейският модел, който движи прогреса в много държави.

Силвия Георгиева е новият директор на Сдружението на общините

Силвия Георгиева е новият директор на Сдружението на общините

Въвеждане на електронните услуги в местната власт е сред приоритетите на новия шеф

Радев посочи, че другите критерии, по които трябва да се работи, за да се стигне до децентрализация, са още ясни механизми за развитие на страната, ясен диалог между управляващите, ясен диалог с гражданите, много точни механизми за Оперативните програми, ефективна национална политика за регионалното развитие и активен диалог с всички институции в страната.

Регионалното министерство предлага промени в обхвата на районите за планиране

Регионалното министерство предлага промени в обхвата на районите за планиране

Промените не преместват граници на административни области

Ефективното местно самоуправление е ключът към изваждането на българина от апатията и в превръщането му в активен гражданин, според президента.
По думите му това ще се случи, когато хората имат самочувствието, че участват при вземане на решенията и имат принос с активността и данъците си за прозрачно управление на населените места. Това е и начинът да задържим младите хора в общините.

Президентът обърна внимание на дискусията за новото райониране на страната. За да имаме устойчива в дългосрочен план схема на райониране, трябва вие да дадете стабилност на решенията, обърна се Румен Радев към кметовете. Без консенсус няма как да се привличат различни форми на финансиране.

Три варианта за райониране предлага МРРБ

Три варианта за райониране предлага МРРБ

Четвърти предлага Института за пазарна икономика

Припомняме, на 26 февруари министърът на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Николай Нанков предложи на обществено обсъждане три варианта за териториалното районно планиране на страната.