Министрите от третия кабинет "Борисов" одобриха допълнителни трансфери в размер на 120 000 лв. по бюджетите на 13 общини, съобщиха от Министерския съвет.

Те са за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници. Парите са предвидени в централния бюджет и са разпределени след постъпили искания от областните комисии "Военни паметници" и от общини.

Финансиране получават проекти, за които има готовност да бъдат реализирани в кратки срокове. Това са ремонтът на параклиса-костница "Св. Арх. Михаил" във военното гробище-музей в Добрич, ремонтът на храма-костница "Св. Троица" в село Гюешево, възстановяването на арката на входа на 5-и конен полк в гр. Брезник, ремонтите на военния паметник в село Равногор и на паметника-костница в грод Тръстеник.

В програмата е включено и доизграждането на паметник с имената на загиналите във войните от град Средец (бивше село Карабунар), довършване на военен паметник в село Драгичево и изграждане на паметник на генерал-майор Ваклин Церковски в кв. "Църква", община Перник.

Ремонт на паметниците на загиналите във войните в село Агатово и в село Горна Росица, на паметника-костница "Св. Иван Рилски" в гр. Кресна, на къщата-паметник "Полк. Серафимов" и на паметника на загиналите във войните в село Свежен, както и на храм-паметника "Св. Вкмч Георги Победоносец" в село Левуново.

Пари са предвидени и за доизграждане в Силистра на Стена на славата на загиналите във Втората световна война чинове от 31-и пехотен полк и изграждане на нов мемориален комплекс с паметник на загиналите във войните в село Драговищица.