Бившият правосъден министър Надежда Йорданова подаде сигнал до Районна избирателна комисия МИР-19 Русенски от името на Коалиция "Демократична България - Обединение", съобщават от пресцентъра на ДБ.

При преглед на решенията на РИК 19 Русе било установено, че в СИК са назначени лица, които са общински съветници от политическите партии БСП и ГЕРБ. Това обстоятелство е нарушение на чл. 66, ал.1, т. 2 от Изборния кодекс. Там изрично е посочено, че член на СИК не може да бъде лице, което е на изборна длъжност в държавен или местен орган.

Общинският съвет е орган на местно самоуправление и общинският съветник е изборен член на местен орган (аргумент от чл. 18 от Закона за местното самоуправление и местната администрация).

Йорданова изтъкна, че по силата на тези текстове в Изборния кодекс Общински съветници не могат да бъдат членове на СИК и състав на СИК, който включва общински съветник е в пряко нарушение на чл. 96 във връзка с чл. 66, ал.1, т. 2 от Избирателния кодекс".

ДБ настоява РИК 19 да извърши спешна проверка и да освободи като членове на СИК всички лица, за които е налице основание за несъвместимост съгласно чл. 66 от Изборния кодекс.

Съставът на всички СИК трябва да съответства на изискванията на закона, за да се гарантира законността на изборите на 2 октомври, казват още от Демократична България.