Обучаваме военните на психическа устойчивост срещу псувните на бежанците. МВР и МО предвиждат да проведат съвместно обучение на военните, които ще бъдат пратени на границата да помагат на полицаите да бранят браздата от бежанците. Това научи News.bg от свои източници във военното ведомство.

Обучението се налагало, тъй като войниците не били свикнали на агресия като полицаите. Често нахлуващите нелегално на наша територия били агресивни, бутали граничарите и даже псували. Служителите на МВР били подготвени да реагират хладнокръвно на подобна агресията, но родните военни - не.

"Зелена светлина" за армията да тръгне към границата

"Зелена светлина" за армията да тръгне към границата

Бивш шеф на отбраната се съмнява, че министрите ще решат въпроса за въоръжението

До 20 дни предстои войниицте да бъдат пратени на границата.

Възможността за обучение се отворила и заради това, че все още няма наплив от мигранти на границата. Колко военни ще бъдат пратени зависи от преценката на началника на отбраната и от финансовите разчети.

Към момента 2 млн. лв. са дадени за помощта, която армията сега оказва на граничарите. Засега службите нямат притеснения за българо-турската граница. Притеснително било случващото се в Гърция с бежанците. Южната ни съседка не се справя особено добре с охраната на границите си и тя е предпочитано трасе за нахлуване в Европа.

Войници щели да се пращат там, където имало нужда, включително българо-гръцката или българо-сръбската граница при възникване на потенциален риск.