Лидерите на парламентарните групи коментираха дали ще подкрепят първия мандат на ГЕРБ, който ще бъде връчен в понеделник, 5 декември, два месеца след провеждането на предсрочните парламентарни избори. Тази сутрин държавният глава Румен Радев заяви, че се надява времето, което е дал за разговори на парламентарно представените политически партии, да е било достатъчно.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че ако се внесе състав на кабинет - БСП ще гласува "против" и също - няма да подкрепи мандат на ГЕРБ. Но Нинова е "оптимист, че може да има правителство".

Кирил Петков от Продължаваме промяната" обясни, че виждайки координацията на "хартиената коалиция" между ГЕРБ, ДПС и БСП е възможно да се състави правителство и с първия мандат на ГЕРБ.

За ГЕРБ последният шанс е кабинет на малцинството

За ГЕРБ последният шанс е кабинет на малцинството

ГЕРБ няма да предлага кабинет, който няма да върши работа

"Искахме да видим дали тези партии могат да надскочат себе си - видяхме, че не могат. Буквално престъпиха всички граници. Направиха машините принтери. Затова те (Продължаваме промяната) няма как да подкрепят правителство на малцинството с антикорупционна политика. Отиваме на избори, подменяме вота - това е ясният мотив. Освен ако не си направят тройната коалиция, другото ще е да идем на избори с тяхната хартиена бюлетина", е мнението на Петков.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също очаква ГЕРБ да реализира първия мандат - "чрез "Български възход".

През призмата на приетите промени в Изборния кодекс - за него "опраскване на машинното гласуване" - е възможно да се състави правителство. ДБ категорично няма да отиде на разговор за подкрепа на мандата, връчен на партията на Бойко Борисов.

"Възможността за трети мандат на ГЕРБ с ДПС, БСП изглежда най-вероятна. Макар ГЕРБ да знаят, че който е влязъл в управление с ДПС... - сглобили са се. ГЕРБ имат решение да не подкрепят БСП, може би мандатът ще е на преходник, на "Български възход", коментира Иванов.

ДПС очаква сериозни разговори от първия мандатоносител, но досега не са водени никакви разговори по съставянето на правителство, каза председателят на ПГ Йордан Цонев. За партията на Ахмед Доган това е най-важната тема. ГЕРБ да се отнесе сериозно, призова той.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев коментира, че парламентарната група е готова на разговори след връчване на първия мандат на ГЕРБ. По въпроса дали той може да е премиер на такъв кабинет - Янев каза, че "не му детската мечта, но ако получи предложение, е готов да води разговори".

Парламентарната група на "Възраждане" няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, заяви лидерът Костадин Костадинов. Той смята, че е невъзможно да бъде избрано правителство с първия мандат, защото няма да съберат мнозинство. 12 години гледахме управлението на ГЕРБ, това не може да продължава, няма да ги подкрепим, категоричен бе Костадинов.

"ГЕРБ и ДПС имат пълен синхрон. Но при БСП, питайте Корнелия Нинова, защото там завоите са толкова уникални, че във всеки един момент могат да се сблъскат сами със себе си. Нинова може на някой остър завой да се сблъска сама със себе си", обясни той за възможността коалицията да е между трите партии.