Парламентарната група на ОДС иска още преди февруарския доклад на Еврокомисията (ЕК) премиерът Сергей Станишев да бъде изслушан в парламента.

Това каза председателят на групата Йордан Бакалов в изказване от парламентарната трибуна.

От ОДС искат да знаят  какви действия е предприел за прозрачното усвояване на еврофондовете, защо средствата, които не бяха спрени на България заради корупция, не могат да стигнат до хората и защо цяла държава със стотици хиляди чиновници, може да усвои пари само колкото е бюджетът на една неголяма българска община.

ОДС настоява премиерът да бъде изслушан и защо страната ни при неговото управление, вместо да използва в интерес на гражданите си средствата от европейските фондове, се е превърнала в донор на ЕС, който плаща членската си карта в съюза с парите на българските данъкоплатци.

Девети ден южната граница на страната ни е блокирана, стотици шофьори стоят там при бедствени условия, товарите гният в камионите, а на вътрешния пазар се появиха новини, че хранителни стоки поскъпват заради блокадата", посочи Бакалов.

"Кой от правителството ще отговори защо другите граници на Гърция са отворени и трафикът е нормален и защо само България изпада в унизителното състояние на блокиран двор, в който политиката на управляващите е по-разрушителна и от бедствията", попита той.