Народните представители от ОДС предлагат промени в държавния бюджет за 2009 г., които предвиждат закриване на министерствата на извънредните ситуации и на държавната администрация поради ниска ефективност и излишен разход на бюджетни средства.
Това се казва в изявление на парламентарната група на ОДС, съобщи БНР.

Депутатите настояват трансферите от държавния към общинските бюджети да бъде 100%, а не 93 на сто, както е предвидено в момента. Според народните представители се налага и увеличение на субсидиятаза общините за снегопочистване - от 14 на 20 млн. лв., както и на средствата за поддържане на общинската пътна мрежа - от 50 на 70 млн. лв.

От ОДС предлагат в закона за бюджета на НЗОК средствата, предвидени като излишък, да бъдат пренасочени в разходната част за реално финансиране на българското здравеопазване.
Освен това предлагат да отпаднат членовете от закона, които ограничават достъпа на пациентите до специализирана болнична медицинска помощ.

Народните представители от ОДС са внесли и промени в данъчните закони. Предложенията предвиждат ДДС да бъде намален от 20 на 18%, както и да се въведе и диференцирана ставка 7 на сто за доставка на лекарства, хранителни продукти, медицински изделия, вестници, списания, книги, учебници и други.

От парламентарната група на ОДС предлагат да бъде съкратен срокът за възстановяване на данъка за всички регистрирани по Закона за ДДС лица до възможния минимум от 15 дни, като при всяко забавяне над този срок те да бъдат компенсирани. Срокът ще бъде намален, но ще се запази възможността администрацията да контролира ефективно.

ОДС са поискали да се премахне облагането с данък на дивидентите. Друга промяна засяга акцизната ставка за пропан-бутана - намаляване от 340 на 244 лв. "Сините" предлагат и промени в закона за местните данъци и такси, които премахват увеличението на данъчната основа на имуществото с 50%.

Всички предложени промени в данъчните закони и в закона за държавния бюджет представляват пакет от мерки за преодоляване на финансовата криза, мотивират искането си от ОДС.