Проекти за мораториум и за закон за забраната на проучвания и добив на шистов газ, внесени от БСП, Атака и РЗС, обсъждат депутатите от парламентарната икономическа комисия в присъствието на експерти и екозащитници.

Любен Корнезов заяви, представяйки законопроекта на левицата, че на много места по света американската компания Шеврон е осъдена за щети на природата, включително от САЩ.
Миналата година Шеврон били глобени с 3.5 милиарда долара, даже една Ангола е глобила компанията за два милиарда долара, посочи Корнезов и изтъкна, че спечелено дело има и Еквадор, а в момента иск е завела Бразилия.

75% от българите "за" шистовия газ според социолози
Още...

Той припомни, че миналата седмица седем висши чиновници в Полша са били арестувани за корупция при раздаването на концесии за шистов газ. Корнезов бе категоричен, че на българска територия не трябва да се допуска проучване на този метод.

Волен Сидеров настоя да бъде приет проекта на Атака и отбеляза колко опасни са химикалите, които се инжектират в земята при проучването и добива на шистов газ, както и че в небелязаната за проучване българска територия има подземно сладководно езеро от над 4 000 квадратни километра. Той беше категоричен, че рискът от отравяне на водата, почвите и въздуха е много голям. Сидеров изтъкна, че е сезиран ВАС за решението на българското правителство Шеврон да прави проучвания.
Националистът обвини икономическия министър Трайчо Трайков, че правителството е получило бонус 30 милиона евро за разрешителното на Шеврон.

Засегнат, Трайчо Трайков, който присъства на заседанието, обясни, че договор с Шеврон още не е подписван. По думите му няма проучвания, няма работна програма, защото няма основания за това.
Относно 30-те милиона министърът заяви, че те са елемент от предложението на компанията, с което са спечелили конкурса и допълни, че тези пари влизат в държавния бюджет независимо от резултатите. Това е бонус при подписване на договора, който влиза в държавния бюджет и не зависи от резултатите, обясни Трайков.

Той цитира и социологическо проучване според което повечето хора формират мнението си за шистовия газ от телевизията. 64% от хората биха подкрепили добива, ако има убедителни доказателства, че екологичният риск е минимален, а икономическите ползи - големи, съобщи Трайков и подчерта, че за да има доказателства, трябва да има проект и той да бъде оценен.

Министърът допълни, че не би желал да бъде упрекван, че заради невежество е станал съпричастен в унищожаването на природата. По думите му, ако българските политици бяха безотговорни типове, договорът с Шеврон е щял да бъде подписан още на следващия ден след решението на Министерски съвет.

Проектът на РЗС беше представен от Емил Василев, който изтъкна, че партията предлага тотална забрана както на проучванията, така и на добива и на метода хидравлично разбиване. Той обясни, че техният проект предвижда шестмесечен срок, в който кабинетът да подготви промени в Закона за подземните отпадъци, в Закона за опазване на околната среда, Закона за водите и други.
Василев беше категоричен, че разрешаването на проблема с мораториум е по-уместно отколкото със закон.
Още повече, че Европейската комисия и парламент тепърва ще създават правна регламентация по темата.

Припомняме, екозащитници информираха по време на националния протест срещу шистовия газ в събота, че ден по-рано парламентарната шефка Цачева им е обещала ГЕРБ да подкрепи искането за мораториум.

ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят проекта на Яне Янев за налагане на мораториум върху метода „хидравлично разбиване."

Валентин Николов от парламентарната група на ГЕРБ обясни, че ГЕРБ подкрепя своите министри, подкрепя и търсенето на диверсификация както на източниците, така и на трасетата, но когато има проблеми с метода, преценява, че трябва да се наложи мораториум.

Околната среда е по-важна от всички други ползи, които може да има България, подчерта Николов. Той каза още, че ГЕРБ ще предложи в проекта на лидера на РЗС да влязат и текстовете, предложени от инициативния комитет за забрана на проучванията и добива по технологията „хидравлично разбиване."