Предстои да бъдат огласени стоте фирми, усвоили най-много средства от европейските програми. 

Това съобщи във Велико Търново председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Бойко Великов, цитиран от БНР.

Той уточни, че такъв списък е поискан от Министерския съвет. По думите на Бойко Великов Комисията за борба с корупцията осъществява непрекъснат парламентарен контрол по усвояването на средства от европейските програми.

„В резултат на наши действия станаха абсолютно публични всички бенефициенти по програма САПАРД. Те са над 3000 и бяха представени на обществото. Изискали сме от Министерския съвет и представяне на 100-те бенефициенти, които са усвоили най-много средства," поясни Великов.

"Това няма санкциониращ ефект по отношение на тези фирми, но определено считаме, че всичко трябва да бъде публично и ясно на обществото за тези, който усвояват тези значителни средства", уточни още председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията.

Комисията е проверила повече от 10 сигнала за нарушения при използването на средства от европрограмите.

„Сигнали, свързани с програмата САПАРД, с „Леонардо да Винчи" и „Сократ", ИСПА и ФАР - всички сигнали, по които сме констатирали съответните решения, сме предоставили на прокуратурата".

Бойко Великов допълни, че комисията е изискала от прокуратурата обратна информация дали по предадените сигнали са повдигнати обвинения.