Присъединяването към еврозоната слага край на плановете на проруските среди да отделят България от ЕС и да я обърнат към Евразия - това е причината за истерията срещу еврото. Такава позиция изрази политологът Огнян Минчев в публикация във Фейсбук.

"Именно това е причината господата от Евразия да раздуват истерия против еврото в България. Вече три десетилетия политици и наблюдатели предупреждават, че ако не скъсаме пъпната връв със съветската империя, или ще бъдем всмукани обратно в евразийското безвремие или ще останем ничия земя между Изтока и Запада. Голямата битка бе за присъединяването към институциите на Запада. Тя бе спечелена, но се оказа недостатъчна. Просто защото институциите поддържат социални реалности. Постсъветският олигархичен модел на контрол върху енергетиката, корупцията и "дълбоката държава" в България оцеля и започна отново да набира сили с възвръщането на Москва като инвазивна международна сила." - коментира Минчев.

Домбровскис: Влизането в чакалнята на еврото не променя нито инфлацията, нито цените

Домбровскис: Влизането в чакалнята на еврото не променя нито инфлацията, нито цените

Няма да има сътресения...

Той посочва, че пропагандната кампания срещу еврото разчита на слабата информираност на младите хора за миналото и настоящето на Русия.

"Битката се води за всяко ъгълче на общественото съзнание, което трябва да повярва, че Европа е бедност и нещастие, а Евразия - светло бъдеще. Агресивната пропаганда разчита на факта, че вече 3-4 поколения българи след 1989-та не знаят и няма откъде да научат истината за миналото и настоящето на Русия. Така свободата става робство, войната - мир, а черното - бяло. Еврото става пъклен заговор срещу България... И никой не смее да запита - колко живи пари са влезли в България през последните две десетилетия от Европа и колко - от Евразия. И колко пари са изтекли към Москва през монополните цени на Газпром и Лукойл. И парите не са всичко. Но това е следваща тема на разговор." - заключава политологът.