Българските посланици в Киев и в Анкара са извикани в съответните министерства на външните работи за да получат нота, че поведението на българския президент не съответства на международните норми и на желанието за добросъседство между България и Украйна, България и Турция, посочва политологът Огнян Минчев.

"Украйна е 40 милионна европейска страна с вековни връзки на сътрудничество с България. Украинска кръв е пролята за българската свобода. С Украйна имаме общност на съвместно духовно наследство. Снощи българският президент каза публично, че насилственото отнемане на Крим от Украйна в полза на друга държава е ОК. Значи е ОК за България. Какво да очакваме от Украйна когато ние имаме нужда от нейната подкрепа.

Нарекохме Крим руски, от години президентът Радев - седне-стане - апелира за премахване санкциите върху Русия, въведени именно заради отнемането на украинска територия със сила. Направихме и всичко възможно да подпомогнем Газпром да заобиколи Украйна в доставките на газ за Европа." - пише Минчев в профила си във Фейсбук.

ЕК: Крим е украински! – по повод на думите на Радев, че полуостровът е руски

ЕК: Крим е украински! – по повод на думите на Радев, че полуостровът е руски

Киев поиска от Радев опровержение…

"Аз съм поддържал десетилетия позицията, че България трябва да се държи достойно в отношенията си с Турция когато има достатъчно свидетелства за намеса на Анкара във вътрешните ни работи по повод поведението на едни или други активисти на ДПС. Но да обстрелваш турското посолство с домати поради подозрение, че ДПС ползва пряка протекция и подкрепа от турски държавни институции е меко казано необичайно. Турското посолство не е празния партиен дом, върху който се упражняваха в дребно хулиганство протестиращи адвокати и маргиналите, тръгнали подире им." - отбелязва политологът.

Той напомня, че именно протестните партии премахнаха ограниченията за гласуване в българските избори извън страните на ЕС.

"Когато имаш конкретни обвинения към официални институции на друга страна, най-малкото което се очаква е да представиш определени доказателства, а не да вандализираш посолството й." - допълва Огнян Минчев.