България рискува отново да преживее пряко или косвено евразийско управление и да изпита налаганата от него несвобода, ако вместо демократичните средства за решаване на проблемите изберем омразата. За това предупреждава политологът Огнян Минчев на фона на призивите за нов "народен съд", "премахване на партиите" и "власт на народа", които се отправят по време на протестите

"Радетелите за евразийски ботуш над България никога не са се предавали, никога не са се отказвали - те са били и остават тук." - посочва анализаторът в свой постинг във Фейсбук.

"Преди няколко години за последно се дискутираше фактът, че на поколенията след 1989-та модерната история на България не се преподава. Най-категоричната победа на посткомунистическатга олигархия в България бе грижливо запазеното мълчание - в учебниците и класните стаи - за това какво правиха бащите им след идването си на власт на 9 септември. Тогава написах кратък текст, в който добавих, че ако младите поколения на България не знаят почти нищо за периода на комунистическото управление, най-значимата част от това незнание е свързана с ролята на Русия и нейната Съветска империя за обезличаването и заличаването на българската държавност.

Когато след 2010-2012 г. в България се разгърна новата хибридна война от тотална пропаганда на Кремъл срещу българския избор за членство в институциите на Запада, на русофилските сборища освен стари сталинисти започнаха да прииждат и все повече млади хора. Те вече вярваха, че житейските проблеми, с които се сблъскват са породени от членството на България в НАТО и ЕС - така им говореха и им говорят и до днес евразийските влъхви.

Младите българи не знаят какво е Русия - и за добро, и за лошо. Те не знаят руски език, не са имали досег с най-добрите образци на руската култура, но не са имали досег и с дълбоката нищета, примитивизъм и държавно насилие на руската действителност - сега и всякога. Те познават само пропагандните щампи за Русия, които упорито са набивани в главите им от чужди хибридчици и нашенски измекяри. Тогава направих и тъжната прогноза, че на България й предстои още веднъж да изпита болезнената несвобода, налагана от едно поредно - пряко или косвено - евразийско управление.

Днес по улиците - наред с останалото - се размахват плашилата на нов "народен съд", оживено се дискутират "нови идеи" за "премахване на партиите", за "власт на народа"... Вече чувам протестните гласове - айде стига си ни плашил със собствените си призраци. Вас никой с нищо не може да ви уплаши. Но ако вместо ясната перспектива за решаване на обществените проблеми с демократични средства изберем алтернативата на уличния крясък и омраза, изберем хаоса и насъскването на българите един срещу друг - очаква ни това, което пиша по-горе.

Радетелите за евразийски ботуш над България никога не са се предавали, никога не са се отказвали - те са били и остават тук. Днешният ден за тях е една нова възможност - добра възможност. Огледайте се около себе си, ако не вярвате..." - пише Огнян Минчев.