Правомощията на българския президент не са високи, особено в сферата на икономиката. Това заяви политологът Огнян Минчев пред БНР.

Изразените публично позиции от българския държавен глава препотвърждават искането му да бъдат вдигнати санкциите срещу Москва, заяви Минчев.
Според него държавният глава може съвсем спокойно да постави въпросите, които засягат българския национален интерес. Няма значение дали те се намират в обхвата на неговите пълномощия и възможности за цялостно решаване, смята политологът.

Румен Радев поиска от Медведев преки доставки на газ през Черно море
Обновена

Румен Радев поиска от Медведев преки доставки на газ през Черно море

Визитата му възстановява диалога между двете страни на най-високо равнище

Според Минчев, пред руския президент Владимир Путин би следвало да се поставят няколко въпроса. Първият от тях е за цената на руския газ за България. По думите на Минчев, тя вече три десетилетия сериозно надвишава средната цена на този природен ресурс в Европа.

На второ място през последните 30 години остава нерешен и въпросът за руските входни мита за български стоки, като обмитяването на нашата продукция е по-високо от това за други бивши страни - членки на Източния блок, воден от бившия Съветски съюз.
Възможността не само да се получава руски газ, но и да се транзитира също е на дневен ред, допълва анализаторът. Минчев подчерта, че както за Южен, така и за Северен поток, постигането на съгласие по този въпрос няма да е лесно от международна гледна точка и от гледна точка на законодателството на ЕС.

Политологът е убеден, че българският президент като държавен глава на страна член на ЕС и НАТО, трябва да изрази тревога от нарастващото напрежение в региона. Особено в района на Черноморието и на Балканите - и "от активно разширяващата се милитаризация на Черно море след анексията на Крим от страна на Русия, както и от опитите на руските специални служби да интервенират във вътрешните работи на балканските страни и да създават напрежение от типа на това, което се случи в Черна гора - опита за преврат, чиито следи водят до специалните служби на Русия", убеден е Минчев.

Българските официални лица не бива да се държат при посещение в Русия по начин, който създава противопоставяне, категоричен е политологът.

Два дни ще продължи визитата на Радев в Русия

Два дни ще продължи визитата на Радев в Русия

Радев ще обсъжда с Путин международната сигурност и енергетиката

"България има силна нужда от нормални, равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия и именно заради тази потребност е необходимо проблемите да бъдат назовавани категорично, пряко, с необходимото уважение и да се търсят механизми и общи пространства на взаимен интерес, в който тези проблеми да бъдат разрешавани", заяви Минчев.

Според него, възродената геостратегическа конкуренция ще се отрази на отношенията на България както с нейните партньори, така и със страни като Руската федерация, които влизат в "конкурентна схватка" с тях.

Според него би трябвало да използваме историческия потенциал, за да вървим в посока, която е обратна на това геополитическо противопоставяне. "Да вървим в посока смекчаване и в посока регулиране на отношенията - не само между България и Русия, но и между по-широките блокове, чиито представители се явяват те в съвременния свят", смята Минчев. Той изтъкна като специфични близости културни, исторически и религиозни.