Общинската избирателна комисия (ОИК) в Златарица отказа да прекрати предсрочно правомощията на кмета Михаил Ганев, съобщава БНР. Решението е публикувано на сайта на комисията и предстои да бъде изпратено в ЦИК.

Съдебните решения от септември миналата година и юли тази година на Великотърновският административен и Върховният административен съд бяха заради конфликт на интереси.

Съдът потвърди установеното от Антикорупционната комисия нарушение, че златаришкият кмет е променил трудовия договор и е увеличил заплатата на вуйчо си, който работи като шофьор в Общината. Наложена бе и глоба от 5000 лева.

В началото на август ОИК в Златарица поиска от КПКОНПИ да получи заверени копия на двете влезли в сила съдебни решения и отложи да вземе решение. Уточняява се, че документите бяха получени в понеделник от новата Общинска избирателна комисия, която е различна по численост и състав от старата.

6 от членовете на изборната комисия във вторник гласуваха против предсрочното прекратяване на правомощията на кмета. 5 гласуват "за" и така Михаил Ганев остава на поста си.

По време на заседанието членът на комисията Костадинка Христова е посочила, че новата ОИК е със задачата да организира и проведе местни избори 2023 г., а не да се занимава с въпроси, които трябвало да реши предходния състав на ОИК.

Секретарят на комисията Иван Млъзев е направил изказване, че процедурата по предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на посочените основания е противоконституционна.