Толеранс от седем месеца получиха таксиметровите шофьори, които нямат свой лиценз за работа.
Народните представители приеха промени в Закона за автомобилните превози, с които удължиха срока, в който таксиметровите водачи могат да се регистрират като такива до 1-ви юли.

Припомняме, че само преди месец депутатите отново измениха този закон, като въведоха изискването – „за да караш такси, трябва да си имаш свой лиценз, а не да използваш чужд”. Тогава народните избраници записаха срок, според който желаещите да се регистрират таксиметрови водачи имат време само до 21-ви ноември.

Това пробуди недоволството в таксиметровите компании и шофьори, които заплашиха, че ще излязат на протест и заради тази промяна. Те обясниха, че нямат време да се регистрират, а администрацията също бави процеса.

Сега обаче депутати от ГЕРБ, Реформаторски блок и ДПС решиха да проявят разбиране и предложиха срока за регистрация и издаване на лиценз да стане 1-ви юли 2016-та година. В мотивите си вносителите са записали, че сега над единадесет хиляди водачи извършват таксиметров превоз на пътници за своя сметка от името на регистриран превозвач, а към момента има подадени само 250 заявления за самостоятелна регистрация.

Провокирани от това обяснение мнозинството народни представители прие удължаването на срока до 1-ви юли следващата година с 76 гласа „за”, само 1 „против” и 27 „въздържал се”.

Преди приемането обаче от Реформаторския блок заявиха, че се надяват това да е последната промяна на закона в това отношение. „Да не се наложи да го удължим с още шест месеца този срок след 1-ви юли”, предупреди депутатът от блока Настимир Ананиев.

Отговор на този въпрос намери председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. „Гарантирам ви, че след шест месеца ще застанете на тази трибуна да искате ново удължаване”, отсече Стоянова и обясни, че това ще се случи, защото тази промяна не е балансираното и крайно решение

„Това не е наше искане, но все пак ако не дадем този срок, то всички таксиметрови шофьори сега са в нарушение на закона.

„Срокът, който се предлага, е прекалено дълъг. Предлагам той да бъде до 1-ви април. Четири месеца е предостатъчен срок желаещите таксиметрови шофьори да си регистрират фирми и да станат водачи”, предложи от своя страна и депутатът от „БСП Лява България” Георги Свиленски.