Процесът на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония към Европейския съюз набира скорост, изпращайки силно послание към двете страни, към целия регион и извън него. Toва заяви във видеообръщение еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархей на конференция на тема "Западните Балкани", проведена в НДК.

По думите му в същото време разширяването на ЕС остава процес, базиран на собствените заслуги и работещ по критерии и стандарти. Той подчерта, че няма преки пътища, а основните принципи трябва да бъдат изпълнени в процеса на присъединяване.

Според него разширяването на ЕС е съществен елемент настоящия геополитически контекст и Западните Балкани остават стратегически приоритет за Съюза.

Джамбазки: Северна Македония да се извини, за да влезе в ЕС

Джамбазки: Северна Македония да се извини, за да влезе в ЕС

България се застъпва за процеса на присъединяване на страните от Западните Балкани в ЕС,

Вархей посочи, че препоръката да се даде на Босна и Херцеговина статут на страна кандидат-член на ЕС изпраща силно послание.

Той обърна внимание на предизвикателствата пред Западните Балкани - нарастващите цени на енергията, дезинформацията и кибератаките. Вархей добави, че ЕС е демонстрирал недвусмислен ангажимент и подкрепа с Пакет за енергийна помощ на стойност 1 млрд. евро. Това ще помогне на Западните Балкани незабавно да смекчат увеличението на цените на енергията и тяхното въздействие върху уязвимите домакинства, малките и средни предприятия и ще подкрепи енергийния преход, допълни еврокомисарят.

Оливер Вархей е убеден, че с икономически и инвестиционен план от 30 млрд. евро за Западните Балкани ще се ускори зеленият и цифров преход, както и ще насърчи по-голямо регионално сътрудничество и сближаване с ЕС.