Националният омбудсман Мая Манолова отпътува за Стара Загора по автобусната линия София-Бургас, където ще представи първите младежки обществени защитници.

От седемчленна комисия, в която е и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, избраха единадесетокласници, които да повишат гражданската и правната култура на своите връстници.

Това е първото служебно пътуване на националния омбудсман с обществен транспорт, след като от НСО оттеглиха ползвания досега от нея автомобил и шофьор. Манолова изтъкна, че целта на ограничението е да възпрепятства нейната работа.

35 282 жалби са постъпили при Манолова за последните 3 години

35 282 жалби са постъпили при Манолова за последните 3 години

Институцията на омбудсмана е убедила всички, че тя е надпартийна

"Факт е, че служебната кола е удобство и че предвид очакванията на хората не съм на точното място в точното време. Общественият транспорт изглежда сложен за постигане на тази цел", коментира Манолова.

Посланието на омбудсмана е, че никой не може да я спре да си върши работата. "Пътувам до Кюстендил понякога с обществен транспорт, а с влак съм пътувала последно преди три години, когато подкрепих гражданите в протеста им за съкращаване на влакове и линии. Освен това пътуване за подкрепа на протеста, останалите са били частни, служебно не съм пътувала с обществен транспорт", уточни тя.

Утре общественият защитник ще бъде в приемна във влака София-Варна, за да се срещне с граждани. "Всеки ден такси, тролей, метро, автобус, влак ще бъдат видовете транспорт", обясни Манолова.

"Ако се окаже, че това е възможно, ще започна една кампания, в която да призова всички представители на държавни институции да слязат от служебните коли и да се насочат към обществения транспорт, но сега ще пробвам дали е възможно", подчерта омбудсманът.

На връщане Манолова обмисля да ползва споделено пътуване, което все още не е законово регламентирано. "Тъй като има събития с много хора, може би с някой от тях, ако ще пътува до София, можем да споделим пътуването. Все още не съм проучила проблема със споделения транспорт. Офертата, която сме пуснали в съответните сайтове, е, че бихме ползвали споделено пътуване, но без да плащаме", категорична е тя.

Мая Манолова ще подкрепи новоизбрания обществен защитник в Стара Загора. "Ще поговорим за правата на децата, за това колко е важно децата да се възпитават в уважение към другите, ще участват всички институции и ние ще бъдем в тясно партньорство, за да се подкрепяме в различни каузи", обясни омбудсманът.

"Надявам се и той да ми помогне, тъй като омбудсманът отговаря за правата на децата. Той има моята подкрепа и аз ще разчитам на неговата подкрепа", допълни Манолова.