Омбудсманът Мая Манолова организира среща по проблемите на велосипедистите у нас. 428 произшествия с колоездачи са станали в България през 2015 г. При тях 410 са ранени, а 29 са загинали. През 2016-а катастрофите с велосипедисти са 394, загиналите - 33, а ранените - 369 души. Статистиката представиха от администрацията на омбудсмана Мая Манолова след сигнал от членовете на клуб "Велосипеди".

Велосипедистите сезираха Манолова за катастрофата, при която загина един от най-добрите български колоездачи у нас Мартин Гачев. Той бе пометен от тир на главен път 1-8.

Колоездачите настояват за разумно поведение от всеки шофьор и прилагане цялата строгост на закона от страна на органите, отговорни за спазването му.

В отговор на техния апел Манолова организира работна среща, за да обсъдят предложенията за законови промени. Ще бъдат разгледани и спешни мерки за осигуряване на безопасна среда и условия за любителите велосипедисти, както и за професионално практикуващите колоездене.

Поканени да участват в срещата са представители на вътрешното, регионалното, транспортното, образователното министерства. Очаква се да има представители и на спортното, туристическото ведомство и на КАТ, Българския колоездачен съюз, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Национална спортна база, Столична община, сдружения на колоездачи и др.