"Обединените патриоти" с предложения за изменения в Закона за съдебната власт.

Искрен Веселинов се обяви срещу предсрочното освобождаване на убийци. Внасяме промяна, която ще повиши независимостта на съдебната власт, подчерта той.

Промяната касае и финансирането на магистратските сдружения. Забранява се те да се финансират от фондации и чужди държави. На подобна практика, според Валери Симеонов, трябва да се сложи край.

Те трябва да се финансират само от членски внос. Един ден може да се събудим със съдебна организация, която е финансирана от Северна Корея или Камерун, посочи лидерът на НФСБ. Той се притеснява, че с чуждото финансиране магистратските сдружения може да прокарват чужди интереси.

Те ще могат да се финансират от европейски фондации.

Патриотите предлагат нов член, в който се забранява магистратите да получават имуществени и финансови дарения, освен следните източници: членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, както и средства по програми и фондове на Европейския съюз, както и средства по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов каза пред журналисти, че тези промени са необходими след последния скандален случаи, в който магистратът Калин Калпакчиев, който освободи убиеца Джок Полфрийман, се оказва, че има много видими следи на БХК в биографията на Калпакчиев.

Чрез тази промяна смятаме, че ще се повиши независимостта на българския съд, подчерта той.