Социалният министър Деница Сачева е притеснена, че се правят опити за дестабилизация на държавата. В парламента тя се срещна с "Воля" по темата за Закона за социалните услуги.

Ако протестите продължават да се радикализират, причината трябвало да се търси другаде, по мнението на министъра.

Законът за социалните услуги няма за цел да регулира социални отношения и взаимоотношенията между семействата и децата, обясни отново Деница Сачева. Социалните услуги се предлагат основно от неправителствени организации, а държавата и общините трябвало да гарантират благосъстоянието на децата.

Осъзнаваме, че този закон поражда притеснения, призна обаче Сачева.

Сачева: Деца в България не се отнемат заради бедност

Сачева: Деца в България не се отнемат заради бедност

Само 15% от социалните услуги се провеждали от НПО-та

От своя страна депутатите от "Воля" заявиха, че продължават да настояват за отлагане на закона с една година и позицията им след срещата със социалния министър остава непроменена.

От "Воля" заявиха, че са в контакт с организации на родители, учители и социални работници и споделят техните тревоги за възможността за двусмислено тълкуване на разпоредби от закона и безграничната власт на НПО-та.

Eлена Пешева настоя да се намери баланс, а парламентът е длъжен да поправи грешката си, щом има такава завишена чувствителност сред хората. Социалните услуги са задължение на държавата. НПО-та в този сектор могат само да помагат, но не и да им се вмени грижата за социално слабите и за децата, заяви още Пешева.

Искат не отлагане, а отмяна на Закона за социалните услуги

Искат не отлагане, а отмяна на Закона за социалните услуги

Настояват за зкаконодателство, което се съобразява с волята на народа

Припомняме, по-рано днес социалният министър изрично заяви, че Законът за социалните услуги не се отнася до семействата и семейните отношения и няма разумно основание да се водят протести именно с искане за отмяна на това антисемейно законодателство.

Тя увери, че в Закона за социалните услуги не се въвежда нищо ново в това отношение, единствената промяна относно дефиницията на дете в риск била, че от дефиницията е извадено дете с увреждане, защото то не можело веднага да бъде поставено като дете в риск.

Вчера стана ясно, че Законът за социалните услуги се отлага с 6 месеца. 

Той трябваше да влезе в сила от 1 януари 2020 г..