На председателски съвет днес е постигнато съгласие влизането в сила на Закона за социалните услуги да се отложи с шест месеца. Това стана ясно от депутата от Обединени патриоти Искрен Веселинов на брифинг с Народното събрание. Само ДПС били против.

Отлагането ще е точка първа в дневния ред на законодателния орган в петък.

Социалният министър подкрепя отлагането на Закона за социалните услуги. Това е заявила Деница Сачева на среща с БСП. Семейните отношения не са обект на този закон, както обясни тя. Законът бил за възрастните хора, за децата, претърпели насилие. Семейните отношения се уреждали в други закони.

Сачева подкрепя да има дискусия в Народното събрание за семейните политики. Тя се притеснява от страховете на хората. Ще положим усилия да отговорим на всички притеснения, категорична бе министър Сачева.

В последните две години близо 1000 деца да били реинтегрирани в техните семейства, а 1300 са спасени от изоставяне. Министърът настоява за широк консенсус за семейните политики.

Припомняме, че това се първите дни на министър Деница Сачева начело на Министерството на труда и социалната политика. Тя смени Бисер Петков, чийто екип проведе разговорите по приемане на Закона за социалните услуги. Покрай текстове от закона имаше сериозно брожение в самите неправителствени организации. 

Групи, организирани предимно в социалните мрежи вече 6 месеца протестират срещу Стратегията за детето, въпреки че е оттеглена, като в последните седмици прехвърлиха протестите си и срещу Закона за социалните услуги като проблемен по отношение на правата, които дава на неправителствения сектор. 

Деница Сачева обяви като един от основните си приоритети дебата с тези протестиращи, така че да ги убеди, че никой няма намерение да краде децата им. Въпреки това гражданите обявиха протести днес и утре пред Народното събрание.

Отлагането на закона бе поискано и от парламентарните групи на Обединени патриоти и БСП.

БСП ще гласува За отлагане влизането в сила на Закона за социалните услуги с шест месеца. Това стана ясно от коментара на червения лидер Корнелия Нинова след срещата с ресорния министър. Темата е изключително важна за българското семейство и българското дете, подчерта Нинова и припомни общественото напрежение около текстовете.

Очевидно правителството не се справя с комуникацията, обясненията и решението по този въпрос, коментира лидерът на социалистите. От БСП планират да дадат някои текстове на Конституционния съд.

Корнелия Нинова обясни в отговор на въпрос на News.bg, че не е имало консенсус по Закона за социалните услуги и левите не са били в зала при гласуването му.В Закона има и добри текстове, призна тя. Левите са дали подкрепа на първо четене по философията на закона.