Преди избори обикновено винаги се вадят темите за досиетата. Опитите за влияние върху комисията не са от вчера и не са тайни. Това заяви пред БНР председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Той обясни, че няма логично обяснение за редуцирането и подмяната на състава на Комисията, която с години работи с изтекъл мандат. Според него тя би могла да функционира със седемчленен състав, докато в момента те са деветима.

По думи на Костадинов работата на Комисията тепърва започва. Направена е средноевропейска база за съхранението и използването на архива и е създадена организация, нямало е обаче финансови средства за дигитализацията.

ГЕРБ против закриването на комисията по досиетата

ГЕРБ против закриването на комисията по досиетата

Антон Тодоров най-после открито прие номинацията за шеф на комисията

"Тепърва започва изследването, може би оттам настръхва големият страх. Защо се игнорират проверките за служителите по класифицираната информация, които работят към съответните ведомства", отбеляза Костадинов.

Предстои коалиционен съвет, на който Обединените патриоти ще настояват за категорично решение по темата за съдбата на Комисията.

По думи на зам.-председателя на НФСБ Борис Ячев ГЕРБ са оттеглили подкрепата си заради "нелепи твърдения, че редуцирането на комисията ще доведе до закриването ѝ и че Красимир Каракачанов се опитва да сложи ръка върху членовете на комисията".