"Има теми от националната политика, по които е много важно и опозиция, и управляващи да работят заедно. Външната политика и европейските въпроси, макар и преплетени, са едни от тях. По тях не са нужни просто позиции на правителството, но и позиции на България. И колкото по-единни сме по тези въпроси, толкова по-големи ще са възможностите страната ни да влияе върху процесите", коментира Кристиан Вигенин, депутат от ПГ на "БСП за България" и председател на парламентарната Комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

"Според наследените от Естония досиета за цифровия пазар, можем да финализираме тази тема по време на нашето председателство. Въпреки амбицията на Естония да приключи пакета от мерки в тази сфера, тя не успя, но те са в много голяма степен на готовност", коментира Вигенин.

Като втора наследена тема, която той посочва е Западните Балкани и изразява надежда, че ще бъдат постигнати важни стъпки в тази насока. "Темата за Западните Балкани и бъдещето им за ЕС се обсъжда сериозно. При среща на върха през май в София е добре да приемем декларация, която да е съпътствана от пътна карта, с конкретни мерки за свързването на Западните Балкани със страните от ЕС, преди формално да станат страни членки", обяснява той.

Вигенин добавя, че изпълването със съдържание на Социалния стълб е особено важен за БСП. Той уточнява, че е добре да се гарантира достатъчен по обем бюджет на ЕС и след напускането на Великобритания, тъй като балансът ще бъде намален с малко над 10 млрд. евро, след Брекзит.

"Важно е да се реши, как това ще бъде компенсирано, дали ще се търси увеличаване на вноските, което не е реалистично, но е вариант, дали ще се търси компенсиране по друг начин - с постепенно увеличаване на собствените ресурси или ще се уреждат някои политики и ще се направи финансиране през европейския бюджет по-ефективно. За нас е важно да се запазят принципите на кохезионната политика, като такава, която помага на изоставащите страни да догонят средноевропейските равнища. За нас това е ключов въпрос и не е без значение как ще бъде финансирана тази политика", допълва Вигенин.

По време на нашето европредседателство ще започне дебатът за запазване на селскостопанската политика, обяснява още той.

По отношение на нормализиране на отношенията между Турция и ЕС, Вигенин се съмнява, че страната ни може да има съществена роля. "Тук нещата зависят преди всичко от Турция. Ако тя е решила да промени своя подход и направи стъпки към ЕС, нашето председателство е добра възможност да помогнем. Като гледам коментарите на френския президент след срещата му с турския му колега, мисля, че това ще е дълъг процес", коментира Вигенин.