С посвещение на еврочленството на България лидерите на парламентарните групи откриха четвъртата сесия на Народното събрание.

Освен заричанията за усилена работа в името на присъединяването на страната към ЕС от първи януари и достойно членство от пленарна зала прозвуча и предупреждението, че ако Европейският съюз ни наложи предпазна клауза, ще бъде поискан вот на недоверие към правителството.

Тази закана отправи лидерът на ДСБ Иван Костов.

Депутатският ентусиазъм в първия ден на новата сесия бе контриран от заместник-председателя на Атака Павел Шопов, който обяви, че приоритет на Атака през тази сесия ще е това Народно събрание да си отиде и да дойде ново.

Председателят на парламентарната група на коалиция за България Михаил Миков настоя за продължаване на усилията за гарантиране на еврочленството от първи януари.
По думите му са необходими нови усилия за пълноценно интегриране. Той допълни, че до края на месеца ще започне процедурата за промени в Конституцията.

Сред очертаните от него приоритети за четвъртата сесия е конституционното издигане ролята на парламента, продължаване на процеса на финансова децентрализация, постигане на широко съгласие за промени в организацията и дейността на парламента, отчетност и прозрачност в работата на регулаторните органи.

Миков обеща Коалиция за България да работи усилено за изпълнението на предизборните й ангажименти, свързани с качеството и стандарта на живот.
През тази сесия, подчерта Миков, предстои да бъде приет и първият европейски бюджет на България.
Този бюджет за 2007 г. трябва да осигури стабилност и икономическо развитие, но съща така да осигури и социалните параметри в европейска България.

Миков не пропусна да отбележи, че четвъртата сесия на парламента ще бъде белязана от изборите за президент и изтъкна, че Коалиция за България иска почтени и демократични избори, защото всяка политическа сила ще спечели от това.

Анелия Мингова заяви, че още в близките дни ще бъде изготвено и внесено в парламента предложение за четвъртата поправка в Конституцията.

Поредната поправка в Конституцията ще е един от приоритетите и на другата управляваща политическа сила ДПС, заяви Лютви Местан.

Той изтъкна, че, за да посрещне трудностите на самото членство на България й е необходимо стабилно и силно правителство както и широка парламентарна подкрепа.
По думите му всички усилия трябва да се съсредоточат за гарантиране на еврочленството и Народното събрание трябва да направи всичко, което зависи от него.

Всички парламентарни групи са обединени от желанието страната да се присъедини към ЕС от първи януари.

ОДС обаче не са горди от предстоящата четвърта поправка в Конституцията, заяви лидерът на СДС Петър Стоянов.
Четвърта поправка нямаше да се налага, ако третата беше добра, подчерта той.

Синият лидер препоръча мнозинството да се вслушва в основателните критики на опозицията.
Като приоритет на настоящата сесия той посочи второто четене на Закона за досиетата - за да може на прага на ЕС България се раздели с миналото, което й пречи, поясни той.

Лидерът на ДСБ Иван Костов също изтъкна еврочленството на страната като национален приоритет, но прогнозира, че постигането му ще е членство по милост.


"Ако все пак страната ни стане член на ЕС, то ще е не поради нейните постижения, а по силата на това, че станахме част от петото разширение през 1999 г., и по силата на неговата политическа инерция", поясни Костов.
Трябва да признаем, добави той, че локомотив на това разширение днес е Румъния.

Костов изтъкна, че Европейската комисия отправя към нас строги предупреждения, че няма да бъдат давани на корумпирани български управници европейски пари.

Лидерът на ДСБ предупреди, че през 2007 г. България ще е най-бедният член на ЕС, който ще плаща повече пари за членски внос, отколкото ще получава и нарече членството на страната - ощетяващо ни членство.
По думите на Костов цялата отговорност за саботажа на нашето интегриране в Европейския съюз пада върху Първанов, Станишев, Сакскобургготски, Доган и техните партии.

Като приоритети на ДСБ за сесията Костов открои поправката в Конституцията, която да увеличава независимостта на местните власти.
Той каза още, че ДСБ ще настоява да мине на второ четене Закона за досиетата, а също и че ще предложи промени в Закона за трансплантациите и че ще настоява за истинско намаляване и облекчаване на положението на данъкоплатците в България.

ДСБ ще настоява и за приемане на Закон за защита на правата на пациента.
В случай че ще се стигне до членство, при което на България ще бъдат наложени ограничителни клаузи или други видове предпазни или контролни механизми, ДСБ ще поиска вот на недоверие на правителството, категоричен бе Костов.

За разлика от колегите си Павел Шопов от Атака открои други приоритети. Атака вижда проблемите в това, че двете български морски летища отново се подаряват на чужди фирми на концесия и 35 години ще печелят от тях, изтъкна Шопов.

Той подчерта, че според Атака магистрала „Тракия" ще бъде "харизана" на несериозна португалска фирма и изтъкна, че съпартийците му виждат пълна липса на следприватизационен контрол, виждат, че предприятията продължават да се разсипват, че дължими средства от приватизацията не се събират.

Атака вижда проблемите на България в това, че продължава непрекъснато повишение на цените на тока, парното и телефоните.
„Чужди компании върлуват и стават все по-нагли", заяви Шопов.
Според оценката му управляващите са безсилни в борбата с престъпността, макар че България се превръща в полицейска държава.
Според Шопов в страната тече „турцизация" с пълна сила, а управляващото мнозинство е като хипнотизирано.

Вотът в България трябва да бъде пренареден, смята Шопов, тъй като има нови нагласи.
Настъпили са такива промени, че сега БСП не би взела и половината от гласовете, които получи миналата година.
НДСВ е под 4% , а влиянието на ДПС силно намалява, заяви Шопов.

При промененото съотношение на силите се налага нов вот и то не за държавен глава, а за нов парламент, категорично заяви Шопов.
Той обяви, че приоритет на Атака ще бъде това Народно събрание да си отиде и да дойде нов парламент.