Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя главният прокурор Сотир Цацаров да провери районна прокуратура в Шумен.

Разпоредено било на МВР да се провери кои хора са участвали на заседания на общинските структури на БСП в Шумен. Според Нинова, ако това се окаже истина, прокуратурата в Шумен е била използвана за политическа поръчка. Именно затова от БСП настояват да се направи проверка.

Корнелия Нинова пита и МВР шефа защо ведомството му проверява членове на БСП. 

Нинова посочи, че член на БСП е уволнен заради партийно членство, дори му е образувано и производство. От министъра на вътрешните работи не очакваме адекватни действия, констатира Нинова. Надеждата й е главният прокурор да каже изпълнявана ли е политическа поръчка за случая в Шумен.

Всички документи, които са изискани от червените, ще бъдат изпратени до Сотир Цацаров. Уволненият социалист е бил служител на Комисията за конфликт на интереси. Законовото изискване е да не е член на ръководния партиен орган, а той не бил част от Националния съвет на БСП, по думите на червеният лидер.

Иначе социалистите не се страхуват от проверки. А случаят определят като заплаха за демократичния ред. и констатират, че в последните години има натиск върху граждани и бизнес. Цари беззаконие, посочи Корнелия Нинова и заяви готовност да се бори за свобода на словото и за демокрацията.

Справка на News.bg показа обаче, че член 22б от Закона за установяване и предотвратяване конфликт на интереси поставя ограничение: член на комисията не може да бъде лице, което е член на политическа партия или коалиция и на синдикална организация.

Освен това според законовите разпоредби за държавните служители е забранено включително в извънработно време, да участват събрания, митинги и манифестации на политически партии, да извършват политическа дейност, както и да предприемат други действия, с които се нарушава политическият им неутралитет.

По-късно през деня от пресцентъра на БСП разпространиха и копие на искането от страна на МВР-Шумен.

Снимка 339031

Източник: Пресцентър БСП