64 депутати от опозицията внесоха искане за вот на недоверие към правителството „заради разпада на държавната политика в областта на образованието".

В мотивите си депутатите изтъкват, че безотговорното поведение на българското правителство е създало най-сериозната криза в образованието през последните 17 години, която води до необратими последици в обществото.

Неспособността на правителството да реши проблемите в образованието предизвика безпрецедентна учителска стачка. Според вносителите образованието не е приоритетна това правителство, въпреки многобройните обещания за повече финансови средства.

Те изтъкват, че правителството ликвидира покупателната силана учителсктие заплати и акцентират върху спрените реформи още от 2001 г. За сегашното мнозинство реформите представляват само закриване на училища и съкращаване на учители без перспективи как ще се подобрят условията за учене и работа в училищата и как ще се подобри качеството на образованието, изтъкват вносителите.

Според тях силно централизираната образователна система, поддържана целенасочено от тройната коалиция блокира самостоятелността и развитието на училищата.

„Циничното отношение на кабинета Сергей Станишев към законните и справедливи искания на учителската колегия е явно отричане от утвърдени демократични принципи, израз на управленско безсилие и липса на политически морал",се заявява в мотивите на искането за вот на недоверие.

Вносителите посочват още, че премиерът показва пренебрежителното си отношениеи към искането на народни представители от опозицията за изслушването му парламента.

Управляващата тройна коалиция няма визия за развитие на образованиетои воля за прилагане на приети от самите тях програмни намерения, категорични са вносителите. 
 
Разглеждането на вота трябва да стане в рамките на една седмица.

Днес изтече 48-часовият ултиматум, който поставиха парламентарно представените опозиционни партии към правителството, за да се договори с учителите.

След решението на националните ръководства на ВМРО, Гергьовден, Земеделски народен съюз и СДС да подкрепят вота на недоверие срещу кабинета, днес опозицията проведе в Народното събрание последния кръг консултации за внасянето на вота.

Очакваният положителен пробивв учителската стачка не се случи вчера.
Третите разговори между синдикати и министри, домакинствани от президента завършиха без резултат.