Хората няма да простят, ако не се разплете последния скандал в МВР и ако всички факти не излязат наяве.

Това мнение изказа Димитър Абаджиев в студиото на БТВ по повод на скандала „Куйович" и предложението да се създаде парламентарна комисия, която да разгледа случая.

По мнението на Абаджиев обаче една такава комисия, която е доминирана от БСП, няма да има абсолютно никакъв смисъл, тъй като отново ще се прикрият фактите.
Тази комисия трябва да бъде председателствана от представител на опозицията и опозицията да има мнозинство в нея, за да може да се създаде механизъм, който наистина да гарантира независимост и обективност, настоява Абаджиев.

Случая „Куйович" Димитър Абаджиев определи като показателен, че в България липсва всякакъв механизъм за контрол в правораздавателната система.

Депутатът припомни, че и по времето на Жан Виденов подобни скандали са разтресли властта и управлението на БСП, като открои факта, че дори едни и същи имена и едни и същи схеми се актуализират в публичното пространство.

„Това е обвързаността на организираната престъпност, чиито сили стоят в или зад БСП и които в момента надигат глава.
Винаги когато БСП е на власт, или когато тя доминира, всичко това излиза на повърхността", коментира още Абаджиев.

Той посочи, че обвързаността между каналите за дрога и определени политически сили са ясни, те произхождат още от преди 1989 година и дори западните страни са посочвали това като сериозен проблем.
Това са бившите структури, всичко е обвързано, това е един и същ кръг. Това е част от срива на управляващите", посочи още независимият депутат.

По думите на Абаджиев, ако наистина опозицията иска тройната коалиция да си отиде от власт, а това е изключително важно, тъй като „това управление е вредно за България", цялата опозиция трябва да обедини силите си в целта.

По мнението на Димитър Абаджиев, макар и неподготвени за едни предсрочни парламентарни избори, десните сили и изобщо опозиционните партии не могат да се структурират и да чакат да станат готови за управление.

Абаджиев категорично отрече да има някакъв конфликт между него и председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, както се намеква в медиите, както и отрече, че предстои смяна в управлението на ГЕРБ.

„Мога категорично да заяви, че такъв конфликт няма. Сега имаме много по-сериозни цели. Положително е, че ГЕРБ наистина се опитва да очертае едно дясно пространство, което като основа да бъде обединяващо", заяви още Абаджиев.

От своя страна ексдепутатът от НДСВ и настоящ член на новата ПГ Българска нова демокрация Николай Свинаров, подкрепи тезата, че е изключително важно българската общественост да бъде запозната с всички факти около случая „Куйович" и последните скандали в МВР.

По думите на Свинаров, който е шеф на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, една парламентарна комисия би могла да допринесе за разплитане на случая, независимо от това дали е с председател от опозицията или от управляващите.

Дори само един член в комисията да бъде от опозицията, фактите ще станат достояние на гражданите, смята Свинаров.

Според него обаче самата прокуратурата трябва да си свърши работата.
„Трябва да продължаваме да разчитаме прокуратурата да си свърши работата. Не може да се очаква една парламентарна комисия да свърши нейната работа", категоричен е Свинаров.

Той също изказа съгласие с думите на Димитър Абаджиев, че настоящите скандали в структурите на МВР са пряко обвързани с организираната престъпност, чиито корени са намират във върхушката от преди 1989 година.
„Тази върхушка се занимава със синтетична дрога. Тя струва пари", коментира Свинаров.

По мнението на Николай Свинаров дясното политическо пространство наистина не е готово за предсрочни избори, затова няма да ги има.

Според него предстоящата година ще е година на подготовка на десните за вот и за управление.
„Предсрочните избори не зависят от нас", призна Николай Свинаров.