Парламентът реши да опрости лихвите на майки, които са получавали детски надбавки, въпреки че децата им са посещавали детска градина. Това стана с приетите на първо четене промени в Кодекса за социалното осигуряване, съобщи БНР.

Депутатът Станка Шайлекова от ГЕРБ припомни, че поради неясното тълкуване на понятието "детско заведение" в текста на закона и промяната му от 1 януари тази година, за периода от 2007г. до 2010г. много майки декларират неточни данни пред НОИ.

Общият размер на задължението е 9 360 000 и лихви 2 291 000 лева. 4 012 майки са погасили задължения всичко в размер на 3 912 000 лева и лихви 635 958 лева.

Именно това е и сумата, която НОИ трябва да възстанови в едногодишен срок от влизане в сила на този закон. Ние предлагаме този законопроект поради създалото се социално напрежение, но най-вече поради демографските процеси в нашата страна, обясни тя.

Парламентът реши да опрости лихвите на майките, които могат да погасят главницата на задълженията си в срок от 6 месеца. На тези, които са погасили своите задължения към НОИ, взетата лихва ще бъде възстановена.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов посочи че народните представители са в правото си да опростят лихвите.

Лихвите, които са платени от тези, които са надчетени, и на тези, които трябва да се опростят, са около 2 милиона, но в Националния осигурителен институт трябва да кажат подробно. Важното е хората обаче да си платят главниците, поясни той.

Левицата подкрепи промените, но депутатът Драгомир Стойнов настоя освен лихвите, държавата да опрости всички вземания.

Хасан Адемов от ДПС видя в промяната единствено претопляне на предизборни очаквания.

Всеки опит за предизборно раздвижване и увеличаване на социални плащания не води до увеличаване на гласовете от съответната социална група, тъкмо обратното, коментира той.