БСП ще внесе предложение за решение в Народното събрание всяка една оказвана оръжейна помощ за Украйна да минава през гласуване на парламента, а не да се дава възможността за еднолично решение на Министерски съвет, по силата на каквото бе решено да се подготви следващ, втори пакет с оръжие за Киев.

"Второ - такава помощ да бъде публична, позовавайки се на практиката във всички европейски държави, в САЩ - те обявяват какво предоставят като помощ. Този процес трябва да е публичен и прозрачен, да е достатъчно обществено обсъждан, в него да се включат и от Министерството на отбраната, и други институции, и общественици", представи пред журналисти в кулоарите на НС намеренията си лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя отговори и на думите на Борисов от по-рано през деня, според когото в разговора им, проведен в четвъртък, Зеленски бил споделил, че по времето на предното редовно правителство, в което вицепремиер бе и Нинова, са изнасяни големи количества оръжие за Украйна.

"Щях да се изненадам, ако г-н Борисов не ме спомене. Доколкото прочетох, бил му го е казал на четири очи. Много удобно, да се намери поне един свидетел да потвърди. Много пъти съм коментирала този въпрос."

И пак за Борисов - според Нинова той все още не е свалил имунитета си, въпреки твърденията си и въпреки това, че в началото на заседанието днес председателят на парламента Росен Желязков прочете, че такова искане е внесено.

"Проверете в деловодството, вижте списъка на депутатите, които са дали имунитета си. Неговото име го няма там. Може би го е подал в кабинета на Желязков", посочи социлидерката.

Тя преповтори и категоричността на партията си против предоставянето на оръжие на Украйна, както и против планираната продажба на реакторите за АЕЦ "Белене" на Киев, тъй като това обричало развитието на ядрената енергетика.