Премиерът Пламен Орешарски проявил разбиране и поел ангажимент, че ще се грижи за отстояване на българския национален интерес при преговорите с Македония.
Депутати от "Атака" се срещнаха с него в Министерски съвет и го запознаха с притесненията си относно безусловната подкрепа, която засвидетелствахме на Македония за членството й в ЕС.

Говорили са и за претенциите на лидера на ДПС Лютви Местан за повече назначения на етнически принцип в службите за сигурност.

По-рано днес от парламентарната трибуна атакистите поставиха две условия за подкрепа на Македония.
"Оттук нататък какво ще направи правителството се надяваме да бъде съобразено с това, което му казахме", заяви Адриан Асенов.
Те са обърнали внимание и са предупредили Орешарски за сегашната политика на Македония, която не се е променяла от 45-та година насам и е изградена на един българомразки принцип.

Притеснителна за депутатите от "Атака" е „дългогодишната политика и опитите за налагане на мнението на ДПС в назначенията в службите".
Илиан Тодоров подчерта, че в МВР има конкурси, но в служби като ДАНС, НРС няма и там назначенията са непрозрачни.
"Виждаме и какви са резултатите от дейността на тези служби. При ДАНС, която беше създадена за борба с корупцията по високите етажи на властта, резултатът е, че България е по-корумпирана от редица държави в Третия свят", подчерта той.

Според него, трябва да се мисли за законодателни промени, за да има открити конкурси в тези служби. По думите му сега никой не знае по какви критерии кандидатите се назначават и дали няма шуробаджанащина.
"Явно ДПС проявява интерес към службите и този интерес е от дълъг период от време", каза още атакистът.

Той изтъкна и че никъде по света няма такава практика въз основа етническа самоопределеност да заемаш някакви постове.
Изпитите след подаването на документи се провеждат наистина тайно, но трябва да има прозрачност какви са свободните позиции, свободните щатове и всеки да е свободен да се яви на подобни изпити, допълни Илиан Тодоров.