Вероятно всички имат вина.

Така финансовият министър Пламен Орешарски коментира минути преди редовното заседание на кабинета спрените 220 милиона евро по линия на европейските фондове.
Запитан как ще коментира поисканата му вчера от опозицията оставка, Орешарски каза:

"Това не е нова тема. Беше актуална преди шест месеца и повече."

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов, чиято оставка също бе поискана от опозицията, коментира, че оставките ще ги иска министър председателят.

Яне Янев трябва "първо да си обясни фалшификациите, които прави и купуването на гласове в Сандански" и тогава да иска оставки, заяви още министър Гагаузов.

По-късно правителството възложи на финансовия министър Пламен Орешарски до края на годината да предприеме необходимите действия, с които да повиши ефективността на работата на одитния орган.

Трябва да бъде доразвит одиторският подход и методологията за извършване на одитите, да бъдат проведени обучения за повишаване квалификацията на служителите от одитния орган.

На днешното си заседание кабинетът одобри и значително намаляване на минималните размери на основните месечни заплати по длъжностни нива за държавни служители в дирекция „Одит на средствата от ЕС" в министерството на финансите.

Тази финансова мярка трябва да даде възможност по- гъвкаво да се разпределят заплатите на служителите от дирекцията.