Българските Военноморски сили ще бъдат домакин на българо-румънското противоминно учение "Посейдон 2016", съобщиха от щаба на Военноморските ни сили. То ще се проведе от 20 до 27 февруари 2016 година.

Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Провежда се в териториалното море и прилежащата зона на Република България.

"Посейдон 2016" е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на противоминни действия в коалиционен формат, съобщиха организаторите.

В учението ще участват Военноморските сили на Р. България с фрегата "Смели", рейдовите миночистачи "Капитан-лейтенант Кирил Минков" и "Капитан-лейтенант Евстати Винаров", на Румъния с миночистача „AXENTE”, както и корабите от състава на Втора постоянната противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) в Средиземно море.

В групата освен българския базов миночистач „Шквал” участват: от Република Турция кораб за управление и контрол TCG „C.G.HASANPASA” и минен ловец TCG „EDREMIT” и от Кралство Испания минен ловец ESPS „TAMBRE”.