Не следва да се отлагат изборите. Те са началната точка на парламентарната демокрация. Въз основа на тях следва да се учреди властта. Това заяви пред БиТиВи преподавателят по конституционно право Орлин Колев.

Той подчерта, че президентът е притиснат от сроковете и това е причината да даде по-малко време на Димитър Главчев за съставяне на кабинет, отколкото на Горица Грънчарова-Кожарева.

Според него не е удачно сегашният парламент да се заема с попълването на "домовата книга", от която Радев може да избере служебен министър-председател. По думите му, ако списъкът се попълни сега, то няма да се избира лице за конкретния пост, а ще се търси потенциален служебен премиер.

Колев посочи, че не може при вкарване на лице в "домовата книга" да се иска политическа неутралност. Конституционалистът подчерта, че най-неутрален е омбудсманът, но и може бе най-неподходящ с оглед на функциите, които изпълнява. Той добави, че ако всички кандидати за служебен министър-председател откажат да заемат поста, то президента следва да се обърне към КС за тълкуване на прилагането на чл. 99 ал. 5 от Конституцията.

Орлин Колев не изключва възможността КС да бъде сезиран отново за промените в Конституцията и по-конкретно тези, касаещи служебното правителство, след изтичането на мандата на двама от съдиите. Според него обаче след назначението на новите конституционни съдии баланса на силите може да остане непроменен.

Насрочването на изборите отпушва политическата криза

Насрочването на изборите отпушва политическата криза

Орлин Колев: Призивът на Радев е "изберете ми министър-председател"