До понеделник ще стане ясно дали ще имаме служебен кабинет. Тази отговорност отново се върна във вас. С тези думи президентът връчи мандат за съставяне на служебно правителство за втори път на Димитър Главчев.

Не е редно кризата в една институция да бъде гасена с криза в друга институции, така Румен Радев аргументира избора си отново да възложи задачата за съставяне на служебна власт на Главчев, Според Румен Радев следва да се направи задълбочен анализ на всички перипетии, заради които "стигнахме до тук". Върху служебния кабинет се породили съмнения за зависимости от определени политици и въпреки, че Главчев още тогава ги отрече, сега бил моментът да докаже, че това не е така, според Радев.

Президентът го посъветва за решителни действия и му припомни , че основната задача на служебния кабинет е да организира изборите. Настоявам вашето правителство да издигне в свой основен приоритет противодействието на купения и корпоративен вот, посочи Румен Радев, наричайки го уродливо явление в обществения ни живот. Държавният глава даде кратък срок за анализ и размисъл на Димитър Главчев - очаква го до понеделник, 26 август, да представи състав на Министерски съвет.

Румен Радев е готов веднага да издаде указ и още в същия ден Главчев да положи клетва пред Народното събрание. При успех изборите ще бъдат на 27 октомври, каза президентът.

Димитър Главчев - новият стар служебен премиер

Димитър Главчев - новият стар служебен премиер

Държавният глава Румен Радев определи

От своя страна и пред медиите Главчев заяви, че няма от какво да се срамува от работата на правителството до този момент, като настоя и че първото му служебно правителство е организирало честни и свободни избори. Запазен бе и пътят на България в Европа, по думите му. Много горещ привърженик съм да има редовни правителства, каза премиерът. Той отхвърли политическите спекулации за зависимости и каза, че през това време на управлението си е имал чувството, че партиите са в предизборна кампания постоянно.

Институциите трябва да си взаимодействат, заяви още Димитър Главчев и похвали Радев за доброто взаимодействие. Ще се постарая всичко, което вършихме досега, да го свършим по-добре, обеща служебният премиер. Следя внимателно какво се случва в обществото, изтъкна още Главчев. Той обеща да се снижи общественото напрежение, както и това в понеделник да представи състав на кабинета, като увери, че ще оправдае очакванията на обществото.

След близо едночасовия разговор на четири очи с президента Радев, пред медиите Димитър Главчев бе лаконичен. Той не отговори на въпроса дали ще остави Калин Стоянов на поста вътрешен министър. В понеделник ще разберете какви промени ще има и дали ще има такива в проектокабинета, изтъкна Главчев. Следя какво се случва в обществото, отново заяви отново служебният премиер и увери, че ще предприеме действия с цел успокояване на политическата обстановка.

И вчера Димитър Главчев също отказа да отговори на въпрос дали смята да запази Калин Стоянов начело на МВР или да се съобрази с искането за оставка. Такова бе отправено дори и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който в продължение на месеци защитаваше добрата работа на министъра.

Възлово име за ново служебно правителство преди седмите избори за последните четири години се оказа това на вътрешния министър Калин Стоянов, чиято оставка се иска от няколко политически формации. В рамките на 9-те дни на разговори Калин Стоянов направи няколко изявления за политически натиск за неговата смяна, а и полицаи се събраха да протестират в негова защита. След поредицата от политически изказвания от страна на Калин Стоянов в последните седмици, вчера той заяви, че няма да се откаже от поста начело в МВР, но и призна, че има политически амбиции и смята да се кандидатира на изборна длъжност. Само по себе си тези намерения не са съвместими с пост в служебно правителство.

Димитър Главчев вече веднъж се отказа от готовността си за втори служебен мандат. Това стана с аргумент да се свали политическото напрежение в страната и само час преди Румен Радев да връчи мандата на зам.-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева. Предният ден пред политическите партии, събрали се на "Дондуков" 2, Румен Радев обяви, че вече има избор от домовата книга, за разлика от предния път. По-малко от 24 часа по-късно Димитър Главчев се оттегли от този избор, за да се върне отново, след като президентът отказа да утвърди правителството, предложено от Горица Грънчарова-Кожарева.

Румен Радев изписа вежди, не извади очи. Но дали?

Румен Радев изписа вежди, не извади очи. Но дали?

Отказът от указ може да се разглежда и като празен ход с дългосрочни последици