Държавният глава Румен Радев определя Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател.

Това се случва в продължение на конституционната процедура по назначаване на служебно правителство.

Вчера президентът проведе разговори с определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател. 

Вчера четири отказа получи Румен Радев - ръководството на БНБ - управителят на Централната банка Димитър Радев, и неговия заместник Радослав Миленков, както и от Рая Назарян, председател на 50-то Народно събрание, и от заместник- председателя на Сметната палата Тошко Тодоров.

След приключване на консултациите вчера остана под въпрос само един от възможните кандидати - другият подуправител в БНБ Петър Чобанов. Той обаче така и не потвърди публично съгласието си да се заеме със задачата на състави служебно правителство, а и вчера разговорът с президента се състоя по телефона. 

Държава си дири служебен премиер

Държава си дири служебен премиер

Според Конституционната процедура президентът следва да определи кандидат

Димитър Главчев вече веднъж се отказа от готовността си за втори служебен мандат. Това стана с аргумент да се свали политическото напрежение в страната и само час преди Румен Радев да връчи мандата на зам.-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева. Предният ден пред политическите партии, събрали се на "Дондуков" 2, Румен Радев обяви, че вече има избор от домовата книга, за разлика от предния път. По-малко от 24 часа по-късно Димитър Главчев се оттегли от този избор, за да се върне отново, след като президентът отказа да утвърди правителството, предложено от Горица Грънчарова-Кожарева.

Румен Радев изписа вежди, не извади очи. Но дали?

Румен Радев изписа вежди, не извади очи. Но дали?

Отказът от указ може да се разглежда и като празен ход с дългосрочни последици

Възлово за този процес се оказа името на вътрешния министър Калин Стоянов, чиято оставка се иска от няколко политически формации. В рамките на 9-те дни на разговори Калин Стоянов направи няколко изявления за политически натиск за неговата смяна, а и полицаи се събраха да протестират в негова защита. След поредицата от политически изказвания от страна на Калин Стоянов в последните седмици, вчера той заяви, че няма да се откаже от поста начело в МВР, но и призна, че има политически амбиции и смята да се кандидатира на изборна длъжност. Само по себе си тези намерения не са съвместими с пост в служебно правителство. 

Вчера на влизане в президентството Димитър Главчев отказа да отговори на въпрос дали смята да запази Калин Стоянов начело на МВР или да се съобрази с искането за оставка. Такова бе отправено дори и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който в продължение на месеци защитаваше добрата работа на министъра. 

Калин Стоянов остава на поста си докрай

Калин Стоянов остава на поста си докрай

Той благодари на Пеевски за подкрепата на МВР

Интересен факт до този момент от консултациите и разговорите са съставяне на служебно правителство, второ такова от 50-то Народно събрание", е сигналът за натиск до и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, който Горица Грънчарова-Кожарева подаде след като Румен Радев отказа да издаде указ за нейното служебно правителство. Към момента се извършва проверка от СГП.

Президентът Румен Радев обяви дата за предсрочните избори 20 октомври, но с връщането на мандата и избора на втори служебен премиер тази дата се отлага - засега, неизвестно за кога.