Настоящият служебен премиер Димитър Главчев е изразил готовността си да остане на поста за втори мандат.

С президента Румен Радев са обсъдени конституционните възможности за това.

Самият Димитър Главчев влезе в президентството, без да говори пред журналисти за очакванията си от срещата, а след нея беше лаконичен и прекрати разговора си с медиите след въпроса дали с държавния глава е обсъдена фигурата, най-важната оказа се в последната седмица, на вътрешния министър Калин Стоянов. На въпроса Димитър Главчев отговори, че темата не е обсъждана, тъй като не му е връчен мандата.

Срещите днес на държавния глава Румен Радев се очаква да продължат с останалите имена от "домовата книга" за служебни премиери. След Димитър Главчев, на "Дондуков" 2 влезе гуверньорът на БНБ Димитър Радев.

Така би трябвало да се проведе среща и с председателя на Народното събрание Рая Назарян, с втория заместник в Сметната палата, а и вероятно с подуправителите в БНР - в случая той вече е един - Петър Чобанов, след като по искане на КПК и след започнато производство бе отстранен Андрей Гюров. По публикации в медиите Петър Чобанов вече е изразил съгласие да поеме поста на служебен премиер, но това го поставя в противорачие с европейското законодателство.

Има ли Румен Радев все пак избор от домовата книга?

Има ли Румен Радев все пак избор от домовата книга?

От ГЕРБ и ДПС не са коментирали ситуацията след отказа от указ