Димитър Главчев, настоящ служебен премиер, актуализира отново заявката си, че е готов за втори мандат.

След като вече веднъж се оттегли и номинацията падна на Горица Грънчарова-Кожарева, днес, след отказа на президента Румен Радев да подпише указа за назначаване на служебен кабинет и да се отиде на предсрочни избори на 20 октомври, Димитър Главчев в изявление, разпространено от пресцентъра на МС, посочи, че ще остане на поста си и ще изпълни дълга си докрай. Той е готов да участва в нова процедура по назначаване на правителствен ръководител, ако такава ще се предотврати институционален блокаж.

Пред News.bg конституционалистът Пламен Киров заяви, че няма пречка държавният глава да насрочи избори и при действащото вече назначено служебно правителство.

Горица Грънчарова-Кожарева остави Калин Стоянов в МВР, Радев я върна

Горица Грънчарова-Кожарева остави Калин Стоянов в МВР, Радев я върна

Президентът няма да подпише указ и изборите се отлагат

Готовност да бъде премиер е заявил и подуправителят на БНБ Петър Чобанов, съобщи сайтът Епицентър. Петър Чобанов бе едно от спряганите имена и при предишния кръг по избор, дори и преди Румен Радев да заяви това пред партиите.

При номинацията обаче на Горица Грънчарова-Кожарева, президентът посочи, че оттеглянето на Димитър Главчев го е оставило без избор. Тези думи поставят под съмнение информацията за дадено съгласие от Петър Чобанов преди две седмици. 

Самият Петър Чобанов е дългогодишен депутат от ДПС, беше и финансов министър в правителството на Пламен Орешарски. Бе избран за подуправител на БНБ от 49-то НС в пакет с отстранения по искане на КПКОНПИ Андрей Гюров. 

Суматоха кой да бъде следващият служебен премиер

Суматоха кой да бъде следващият служебен премиер

ПП бърза да предложи алтернативен премиер на Радев?

Днес президентът Радев призова партиите да попълнят домовата книга, с която разполага след промените в Конституцията.

От списъка с възможни номинации от държавните служители за служебен премиер 2 позиции са вакантни - на омбудсмана и заместника му, както и две са с изтекъл мандат - това са заместниците в Сметната палата. Представител именно на тях бе Горица Грънчарова-Кожарева.

Но пък при членовете на БНБ има проблеми с европейското законодателство.

"Ще продължа да работя с тези потенциални кандидати, които до момента отказват, за да можем да ограничим задълбочаването на политическата криза, заяви Радев.

Румен Радев изписа вежди, не извади очи. Но дали?

Румен Радев изписа вежди, не извади очи. Но дали?

Отказът от указ може да се разглежда и като празен ход с дългосрочни последици

От най-голямата формация в 50-то Народно събрание - ГЕРБ - на този етап липсва официален коментар, парламентарната група на ДПС също остана безмълвна. 

От ПП-ДБ отправиха днес публична покана до всички партии без ДПС на Делян Пеевски за разговори в Народното събрание утре.

От БСП пък призоваха държавният глава да направи още един консултации с парламентарно представените партии.

От ДПС без Пеевски се обявиха за диалог и конструктивност за избягване на задълбочаването на кризата. 

От ИТН коментираха в минало време и потърсиха отговорност за конституционната криза отново от ПП-ДБ, но не предложиха изход от ситуацията. 

Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане", коментира, че държавата е заложник на един човек - Делян Пеевски, но пък вина за политическата криза отново е на ПП-ДБ заради промените в Конституцията.