Приемаме изразения от президента отказ да издаде указ за правителство на г-жа Кожарева с министър на вътрешните работи Калин Стоянов предвид неговите съображения, че това създава политическо напрежение в предизборна ситуация. Това заяви пред БНР съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Той напомни, че такава позиция е била изразена от редица парламентарно представени политически сили, включително от ДПС без Пеевски, преди издаването на указ за министър-председател на г-жа Кожарева.

По негови думи най-важната задача на служебното правителство е да организира честни, свободни и демократични избори.

ПП-ДБ канят всички партии без ДПС-Пеевски на консултации

ПП-ДБ канят всички партии без ДПС-Пеевски на консултации

За избор на заместник-председател на Сметната палата

Важно обаче било и предизборната кампания да се проведе в спокойна обстановка, за да може всеки гражданин да направи свободното си волеизявление и да има добра организация. Според Чакъров това нямало как да стане с посочения от Кожарева министър на вътрешните работи.

Той отбеляза, че трябва да има управление на страната без зависимости.

Чакъров посочи, че отговорността е на всички политически субекти и увери, че осъзнават своята отговорност да не се допусне конституционна криза.

"Трябва да бъдем отговорни пред всички в страната, пред целия народ и да направим необходимото, всички да положим усилия и да намерим изход от създалата се много сериозна, безпрецедентна ситуация и криза", изтъкна той. Според него това може да бъде сторено при добра политическа воля и отговорно поведение. Трябва да отговорим на предизвикателствата по адекватен начин, заяви съпредседателят на ДПС.

Кирил Петков за отхвърления кабинет "Кожарева": Радев действа правилно

Кирил Петков за отхвърления кабинет "Кожарева": Радев действа правилно

"Пеевски проби Кожарева! Калин Стоянов се превърна в пример за превзетата държава"

По негови думи трябва да има диалогична среда, в която да се обсъди всичко.

Ние сме готови за диалог, увери Чакъров.

"Всички политически субекти трябва да седнем на масата и да разговаряме, за да намерим изход от ситуацията. Всеки си носи отговорността. След това трябва да има честни и свободни избори, а гражданите да бъдат мотивирани да гласуват, след което да има представителност и да се намери изход", коментира той.

Впоследствие официална позиция със същите аргументи изпратиха и от пресцентъра на ДПС Доган.

Грънчарова-Кожарева, подкрепена от протестиращи полицаи, подава сигнал до Сарафов

Грънчарова-Кожарева, подкрепена от протестиращи полицаи, подава сигнал до Сарафов

Калин Стоянов пък вижда пореден опит за овладяване на МВР