Върховният административен съд (ВАС) прие като неоснователно искането на Андрей Гюров за отвод на председателя на ВАС Георги Чолаков по делото за отстраняването на Гюров като подуправител на БНБ, информираха от пресцентъра на съда.

Според съда мотивите, представени в молбата на Гюров за отвод на Чолаков и които са във връзка с изказване на Христо Иванов пред комисията за Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото, почиват на субективни възприятия, без да са свързани с конкретни обстоятелства, които обективно да пораждат основателно съмнение за безпристрастието на председателя на състава Георги Чолаков.

Припомняме, че по-рано днес Андрей Гюров поиска отвода на председателя на ВАС Георги Чолаков, който е и председател на съдебния състав по делото на Гюров, заради съмнение относно безпристрастността на Чолаков, като посочи изказването на Христо Иванов пред комисията за Нотариуса и Еврото, че му е направило силно впечатление, че Делян Пеевски се е грижил правомощията на председателя на ВАС Георги Чолаков да не бъдат орязвани.

Отложиха делото на Андрей Гюров за освобождаването му като подуправител на БНБ

Отложиха делото на Андрей Гюров за освобождаването му като подуправител на БНБ

Гюров иска отвода на председателя на ВАС

Относно втория мотив на Гюров за отвод на Чолаков, че той е избран по особен ред за председател на съдебния състав по делото му и че този ред е определен от самия Георги Чолаков като председател на ВАС, а не по обичайното случайно разпределение на делата, от ВАС пишат така: Съгласно чл. 329 от Закона за съдебната власт, от 15 юли до 1 септември, съдилищата са в съдебна ваканция и в този период дела не се разглеждат в открити съдебни заседания. Изключение се прави за определени категории дела, сред които попадат и делата, за които по закон се предвижда раглеждането в срок, по-кратък от един месец. В тази категория е и делото, образувано по жалба на Андрей Гюров, тъй като по закон ВАС трябва да се произнесе по него в 14-дневен срок. В тези случаи в съдилищата, включително и във ВАС, делата се разглеждат от дежурни състави. Дежурните състави във ВАС за периода на съдебната ваканция са определени със заповед на председателя на съда `№ РД-06-136/10.06.2024 г., издадена на основание чл. 329, ал. 4, във вр. чл. 122, ал. 1, т. 2 и 5 и ал. 5 от ЗСВ.

Също така от ВАС обясняват, че е трайна и последователна практиката на ВАС в периода 15 юли - 1 септември, делата, които подлежат на разглеждане в открити съдебни заседания, да се разпределят на случаен принцип между съдиите, които са определени да бъдат дежурни в съответната седмица, съгласно цитираната заповед на председателя на ВАС.

Определението по административно дело № 7373 от 2024 г. е окончателно.

Андрей Гюров обжалва пред ВАС отстраняването си от БНБ

Андрей Гюров обжалва пред ВАС отстраняването си от БНБ

Делото ще се гледа в съда на 2 август

Припомняме, че по-рано днес ВАС отложи делото на Андрей Гюров, който обжалва решението на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) за несъвместимост на Гюров като подуправител на БНБ. Като такъв Гюров беше част от домовата книга за служебни премиери, сред които президента можеше да избира. С отлагане на делото Гюров отпада от списъка със служебни премиери за следващото служебно правителство, което трябва да бъде избрани през следващите дни.

На 27 юни стана ясно, че Комисията за противодействие на корупцията (КПК) е уведомила БНБ за установена несъвместимост по отношение на Андрей Гюров, който подаде жалба срещу това решение. На 16 юли Управителният съвет на БНБ взе решение да отсрани Гюров от поста подуправител до решение на съда на парламента. Гюров подаде жалба и срещу това решение, като на 2 август ВАС отхвърли като неоснователно искането на Андрей Гюров за спиране на предварителното изпълнение на решението на Управителния съвет на Българската народна банка.

През юли 2023 г. Андрей Гюров и Петър Чобанов бяха избрани от Народното събрание за подуправители на БНБ. След избора на Гюров парламентарната група на "Възраждане" подаде сигнал до КПКОНПИ и БНБ за предполагаем конфликт на интереси. Те посочиха, че Андрей Гюров е в управителния съвет на неправителствена организация, която извършва търговска дейност и че той участва в дружества за търговия на цветни метали, което е в конфликт на интереси в позицията му на подуправител на БНБ.

Венко Сабрутев пита защо БНБ бърза да изгони Гюров преди решение на съда

Венко Сабрутев пита защо БНБ бърза да изгони Гюров преди решение на съда

Административният съд е върховният орган, който трябва да вземе решение